Acolon, een uniek druivenras

Acolon druivenras DuitslandAcolon

In de rubriek ‘Onbekend, maar niet onbemind’ worden onbekende druivenrassen voor het voetlicht gebracht.

 

Dit keer het relatief nieuwe druivenras Acolon.

 

We schrijven 1971 als een groep druiventelers in het Duitse Weinsberg een succesvolle kruising weten te maken van de Lemberger en de Dornfelder. Beiden ook weer twee Duitse druivenrassen.

 

Zeer geschikt voor aanplant in de koelere wijnstreken, ruwweg gelegen boven de 45e breedtegraad op het noordelijk halfrond.  Het heeft toch nog lang op zich laten wachten voordat de Acolon voet aan de grond kreeg.

 

Begin 21e eeuw kwam het eerste voorzichtige succes. Na eerst op 100 ha experimentele basis te zijn geteeld, bedraagt de aanplant nu niet minder dan 450 ha. We vinden Acolon voornamelijk in Baden-Wüttemberg, maar ook in Rheinland-Pfalz en Franken is men enthousiast over de kwaliteiten van deze druif.

 

En zoals zo vaak in de geschiedenis is gebeurt; eenmaal succesvol in een bepaalde streek, al gauw gaat zo’n druivenras de grens over en strijkt elders ook neer.

 

Acolon Bad Wüttenberg Duitsland online wijn kopenZo is er aanplant van Acolon in België, A.O.C. Côtes de Sambre et Meusse, maar ook in Nederland in de Achterhoek en in het Zuid-Limburgse Mergelland. Acolon rijpt heel vroeg, wat ideaal is in een koel klimaat en bereikt een hoge kleurintensiteit en serieuze mostgewichten.

 

Acolon is goed bestand tegen extreme kou, groeit sterk en rechtop. De opbrengst is ook hoog, ook na trosdunning en het ras wordt daarom als zeer veelbelovend voor de toekomst gezien. De wijn heeft een paars-rode kleur, een volle fruitige smaak en een kruidige neus, eens beschreven als een Dornfelder zonder het kenmerkende kersenaroma, en beter.

 

Behalve mooie fruitaroma’s hebben de wijnen een goede structuur en lengte. Meestal met een bescheiden hoeveelheid tannine. Opvoeding gebeurt gedeeltelijk op barrique. Afhankelijk van hun opvoeding passen de wijnen bij niet al te zware tot stevige vleesgerechten.

 

Serieus probleem bij Acolon is zijn gevoeligheid voor zowel meeldauw als valse meeldauw. De opbrengst loopt sterk terug als deze schimmels op de tros terecht komen.