Onbekende druif 5: Acolon

kurk en wijn

Onbekend maar niet onbemind..

 

We schrijven 1971 als een groep druiventelers in het Duitse Weinsberg een succesvolle kruising weten te maken van de Lemberger en de Dornfelder. Beiden ook weer twee Duitse druivenrassen.

 

Zeer geschikt voor aanplant in de koelere wijnstreken, ruwweg gelegen boven de 45e breedtegraad op het noordelijk halfrond, heeft het toch nog lang op zich laten wachten voordat de Acolon voet aan de grond kreeg. kwam een voorzichtig succes dan toch aan het begin van de 21e eeuw. Na eerst op 100 ha experimentele basis te zijn geteeld, bedraagt de aanplant nu niet minder dan 450 ha.Naamloos-3We vinden Acolon voornamelijk in Baden- Württemberg maar ook in Rheinland-Pfalz en Franken is men zeer te spreken over de kwaliteiten van deze druif. En zoals zo vaak in de geschiedenis is gebeurt; eenmaal succesvol in een bepaalde streek, al gauw gaat zo’n drui- venras de grens over en strijkt elders ook neer. Zo is er aanplant van Acolon in België, AOC Côte de Sambre et Meusse maar ook in Nederland in de Achterhoek en in het Zuid-Limburgse Mergelland.

 

Acolon rijpt heel vroeg, wat ideaal is in een koel klimaat, en bereikt een hoge kleurintensiteit en serieuze most- gewichten. Acolon is goed bestand tegen extreme kou, groeit sterk en rechtop. De opbrengst is hoog, ook na trosdunning, en het ras wordt daarom als zeer veelbelovend voor de toekomst gezien. De wijn heeft een paars- rode kleur, een volle fruitige smaak en een kruidige neus, eens beschreven als een Dornfelder zonder het kenmerkende kersenaroma, en beter.

 

Behalve mooie fruitaroma’s hebben de wijnen een goede structuur en lengte, met meestal een bescheiden hoeveel- heid tannine. Opvoeding gebeurt gedeeltelijk op barrique. Afhankelijk van hun opvoeding passen de wijnen bij niet al te zware tot stevige vleesgerechten. Serieus probleem bij Acolon is zijn gevoeligheid voor zowel meeldauw als valse meeldauw. De opbrengst loopt sterk terug als deze schimmels op de tros terecht komen.