Andeluna

Naamloos-1

Andeluna ligt op een uur rijden van de wijnhoofdstad Mendoza op een hoogte van 1300 meter en dit is voor Europese begrippen hoog. De majestueuze Andes op de achtergrond zorgt voor een prachtig uitzicht. Bij Andeluna Cellars kun je een uitgebreide rondleiding krijgen, te beginnen in de wijngaarden: langs Malbec, Cabernet Sauvignon maar ook Chardonnay.

 

Key word op deze hoogte is irrigatie. Het is hier ’s zomers zo warm dat irrigatie in de wijngaard essentieel is. Men gebruikt hier het smeltwater vanuit de Andes. Iets wat de vroegere indianen ook al deden voor de verbouw van hun maïs en groenten.

Andeluna Cellars is opgericht in 2003 en is een zeer moderne winery. Met een tankcapaciteit van 1 miljoen liter en 1200 eikenhouten vaten is Andeluna zeker geen kleine jongen. Andeluna Cellars heeft een wijngaardareaal van 200 hectaren. Het wijnhuis is zeer modern uitgerust en heeft een totale oppervlakte van niet minder dan 48 000 m². Het heeft een tankcapaciteit van 1 miljoen liter, 1200 houten vaten en ruimte voor de opslag van
720 000 flessen.

 

Vlees en met name rundvlees is altijd belangrijk geweest voor de Argentijnen. Zij zijn ook veruit de grootste vleesgebruikers wereldwijd. Het waren de Spaanse veroveraars die al in de 16e eeuw runderen lieten grazen op de sappige pampa’s. Door de grote inlandse vraag naar rundvlees, steeg de veestapel zeer snel. Door aanleg van treinrails in de 19e eeuw en meer recent het gebruik van gekoeld transport steeg ook de export. Deels ook omdat op het moment dat in Europa de aanvoer van rundvlees stagneert omdat het winter is, juist de aanvoer vanuit Argentinië op gang komt. Het is daar dan juist zomer.

Veel voorkomende runderen in Argentinië zijn bijvoorbeeld de Angus, de Charolais maar ook het Hollandse rund, een directe afstammeling van de Holsteiner, vinden we in Argentinië.

 

Argentijnse wijnen en Argentijns rundvlees; het is en blijft dé perfecte combinatie!

 

Wijntips:

Andeluna Merlot
Andeluna 1300 Cabernet Sauvignon

Andeluna 1300 Malbec

Andeluna Altitud Malbec