Aquavit, levenswater uit Scandinavië

Aquavit-Dranken-spirits-Scandinavie

Aquavit

Aquavit, ook wel Akvavit genoemd is een van oorsprong Deense drank. De letterlijke betekenis van aquavit is ‘levenswater’. De naam is afgeleid uit het Latijn: aqua vitae, wat levenswater betekent.

 

Aquavit wordt geproduceerd uit graan of aardappelen. De belangrijkste smaakmaker is karwijzaad, andere kruiden die gebruikt worden zijn dille, anijs, venkel, koriander, citroenschil en gagel.

 

Geschiedenis Aquavit

De drank werd voor het eerst genoemd in een brief uit 1531. De Deen Erik Bille (heer van Slot Bergenhus) schreef deze brief aan Olav Engelbrektsson, de laatste aartsbisschop van Noorwegen.

 

In deze periode hielden vooral monniken en geestelijken zich bezig met het distilleren en produceren van aquavit. Aquavit werd (net als andere soorten sterke drank) in deze tijd vooral als geneesmiddel tegen bijvoorbeeld maagklachten gebruikt. Stilaan veroverde de drank een plekje in het dagelijks leven van de Scandinaviërs en werd aquavit het lievelingsdrankje van vele Denen, Noren en Zweden.

 

Buiten Scandinavië zijn er overigens weinig aquavit producenten. Een uitzondering hierop is het noorden van Duitsland, vooral in Sleeswijk-Holstein. Deze streek heeft lang deel uitgemaakt van Denemarken en er leeft nu nog een Deense minderheid. De traditie van aquavit te destilleren en te drinken is hier blijven bestaan.

 

Verschillende soorten en smaken

Ook al houden de producenten zich aan oude recepten en tradities, aquavit is toch een innovatief product. Ieder jaar komen er nieuwe, bijzondere varianten op de markt. Voor ieder gerecht is er wel een aquavit die er goed bij past en tegenwoordig ontwikkelt men veel recepten voor cocktails en verschillende gerechten met aquavit als bestanddeel.

 

Wanneer drinkt men aquavit?

Aquavit wordt vooral bij speciale gelegenheden gedronken zoals met kerst en Pasen. De drank past bij haring, krab en gerookte vis, maar zeker ook met kerst bij het Noorse gerecht ribbe en pinnekjøtt. De combinatie is bier en aquavit, in die volgorde.

 

Zoals bij wel meer sterke dranken zijn de meningen verdeelt over hoe aquavit gedronken moet worden. IJskoud uit het vriesvak of toch op kamertemperatuur? Het is maar net waar de persoonlijke voorkeur naar uit gaat. Wel komen bij kamertemperatuur de verschillende smaakcomponenten beter tot hun recht.

 

Bekende merken aquavit

Aquavit-Dranken-spirits-Scandinavie-Aalborg-Akvavit-Dild

Aalborg Aquavit

Deze Deense aquavit wordt al sinds 1846 geproduceerd. De productie is nog steeds gebaseerd op oude Deense tradities en veel van de producten worden vervaardigd volgens de originele recepten.

 

Linie Aquavit

Deze Noorse aquavit heeft er al een hele reis opzitten alvorens het bij de liefhebber in het glas terecht komt.

 

Bommerlunder

Bommerlunder is de meest gedronken aquavit uit Duitsland. Het recept werd in het jaar 1760 door een Franse officier gegeven aan de herbergier van de Herberg van Bommerlund.