Brown Butter Bourbon Cookies met Buffalo Trace

Brown Butter Bourbon Cookies1

Brown Butter Bourbon Cookies

Alleen bij het zien van deze titel loopt bij menigeen het water al in de mond. Bij dit recept proef je de combinatie van bruine boter, pecannoten en natuurlijk het belangrijkste ingrediënt: de bourbon whiskey.

 

Buffalo Trace Bourbon Whiskey

Buffalo Trace wordt gemaakt in de oudste continu producerende distilleerderij van Amerika. Deze diep amberkleurige whisky is een eerbetoon aan de tijd dat de eerste pioniers en ontdekkingsreizigers westwaarts trokken.
 

Ingrediënten

  • 8 eetlepels ongezouten boter
  • 1/2 ijsblokje
  • 2 1/2 kopjes bloem
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/2 theelepel zout
  • 3/4 kopje suiker
  • 1/2 kop plus 1 eetlepel vol donkere bruine suiker
  • 1 ei
  • 1/2 theelepel vanille(poeder)
  • 5 eetlepels Buffalo Trace
  • 1 kopje pecannoten, geroosterd en grof gehakt

 

Bereiding

 

  1. Smelt de boter in een middelgrote pan op middelhoog vuur. Haal de pan van het vuur wanneer de boter goudbruin is geworden en een beetje nootachtig begint te ruiken (na ongeveer 5 minuten). Wentel de pan nog ongeveer 15 seconden en giet de boter in een kom en voeg hier een ijsklontje aan toe. Zet de kom in de koelkast om af te koelen (ongeveer 20 minuten) en klop hierbij het mengsel af en toe op.
  2.  

  3. Doe de bloem, baking soda en het zout in een kleine kom en deze weg.
  4.  

  5. Doe de suiker, bruine suiker en het ei in een grote kom. Voeg de afgekoelde gesmolten boter en de vanille toe en roer het geheel goed door. Zoek de kleine kom (met de bloem) op, voeg de inhoud toe en meng het geheel opnieuw. Daarna is het tijd voor de Buffalo trace: voeg 5 eetlepels toe en schroom niet om zelf ook een glaasje in te schenken. Roer de bourbon goed door het mengsel heen, net zolang totdat het vocht is opgenomen. Blijft het mengsel te dun voeg dan eventueel een extra ei en/of wat bloem toe en roer op het eind de grof gehakte pecannoten er door. Wikkel het deeg in een plastic omslag en koel voor 24 uur.
  6.  

  7. Pas eventueel het ovenrek aan, zodat het middelste gedeelte van de oven gebruikt wordt. Verwarm de oven voor op 180 °C en bedek twee bakplaten met bakpapier.
  8.  

  9. Schep met een lepel hoopjes deeg op de bakplaten, zorg hierbij voor voldoende tussenruimte. Druk de hoopjes enigszins plat.
  10.  

  11. Zet de bakplaten in (het midden van) de oven en bak de Brown Butter Bourbon Cookies ongeveer 15-18 minuten totdat de koekjes goudbruin zijn aan de onderkant, maar toch nog een beetje zacht. Wissel halverwege de bakplaten om in verband met eventuele temperatuurverschillen in de oven.
  12.  

  13. Laat de cookies uitharden, houd hierbij hongerige aasgieren nog even op afstand..

 
 

Bezoek onze webshop voor meer informatie over Buffalo Trace Bourbon Whisky.