Champagne is niet om weg te gooien, maar om op te drinken!

Champagne1

Champagne

Volgens een onderzoek van de Staatsloterij verdwijnt in Nederland tijdens de Jaarwisseling maar liefst 130.000 liter champagne in de gootsteen.

 

Dat zijn ongeveer 185.000 flessen bubbels! Nederland is misschien geen champagneland, maar dit moet toch ook anders kunnen?

Cocktail

Loop dit jaar na het proosten op het nieuwe jaar niet direct naar de gootsteen, maar richting de drankvoorraadkast. Van champagne kan namelijk prima een cocktail worden gemaakt. Op cocktailicious.nl worden vier voorbeelden van een champagne cocktail gegeven.

 

Champagne

Champagne mag alleen Champagne heten als het daadwerkelijk uit de Franse streek Champagne komt. De drank is ‘uitgevonden’ door de Fransman Dom Pérignon. Deze  monnik  was  keldermeester  van  de  abdij  van Hautvilliers  te  Frankrijk  en  ontwikkelde  de  kunst  aan het  eind  van  de  17e  en  het  begin  van  de  18e  eeuw.

 

Er zijn diverse varianten van zoetheid. Brut – droog – komt het vaakst voor. Demi-sec (half-droog) is de zoetste, doordat daaraan veel suiker wordt toegevoegd. Houd bij de aanschaf van een fles Champagne rekening met de verschillende soorten.

 

Alternatieven voor champagne

Er zijn verschillende soorten mousserende wijnen. Voor het op een feestelijke manier het nieuwe jaar inluiden maakt het eigenlijk niet uit of je proost met prosecco, cava, champagne of sekt. Het zijn allemaal ‘bubbelwijnen’.
Champagne kopen online drank voor oud en nieuw

Champagne hoort niet in de wijnkelder

De meeste mousserende wijnen worden niet gemaakt om te bewaren. Veel mensen weten niet wat ze met een fles Champagne moeten. Er wordt dan ook vaak gedacht dat Champagne beter wordt als hij in de kelder ligt.

 

Dus wat gebeurt er: “laat nog maar even liggen voor een speciale gelegenheid, het is vast een dure fles.” En als je dan een keer zo’n fles Champagne openmaakt smaakt die nergens naar, er zit bijna geen bubbel meer in, de Champagne heeft de kleur van appelsap en hij smaakt nergens naar. De Champagne is te oud.

 

Drink Champagne aan het begin van de avond

Een tip van Champagnespecialist Tom de Groot: „Drink Champagne of andere mousserende wijn aan het begin van de avond, en niet aan het eind. Aan het begin van de avond zijn de smaakpapillen nog fris, dan proef je tenminste wat je drinkt.

 

Bruiswijn is dan ook perfect geschikt als aperitief. Aan het eind van de avond zijn al veel smaken voorbijgekomen, en bovendien hebben de meeste mensen dan al behoorlijk wat drank op. Je proeft niks meer.” Ironisch genoeg is dat precies het geval op oudejaarsavond.

 

Drinktemperatuur

Zet de fles niet te koud! Champagne drink je het best bij een temperatuur tussen de 9 en 11 °C. Haal de fles een kwartier voor het openen uit de koelkast!

 

Oliebollen en Champagne

Houd ze uit de buurt van je Champagne! Eet er wat anders bij, zoals bijvoorbeeld kaas, het is gewoon zonde van je bubbel.

 

Prettige jaarwisseling en een gelukkig en voorspoedig 2016!