Champagne

Champagne online kopen drank oud en nieuwChampagne

Champagne wordt over het algemeen gemaakt uit een mengsel van blauwe en witte druiven. De enige witte druif die is toegestaan, is  de  Chardonnay  en  de  enige  twee  blauwe  druiven  zijn  Pinot Noir en de Pinot Meunier.

 


Champagne die uitsluitend bestaat uit Chardonnay,  wordt  Blanc  de  Blancs  genoemd.  Champagne  die alleen  samengesteld  is  uit  de  twee  blauwe  druiven,  noemt  men Blanc de Noirs.

De meest verkochte champagne is eigenlijk niets anders dan  witte  wijn.  Desondanks  verschilt  champagne  van gewone  witte  wijn,  aangezien  champagne  voor  twee derde van de hierboven genoemde blauwe druiven wordt gemaakt. De eerste druivensoort Pinot Noir geeft een vrij geringe  opbrengst,  maar  een  volle,  lang  aanhoudende smaak.  De  tweede,  Pinot  Meunier,  is  minder  gevoelig voor vorst, gemakkelijker te telen en erg fruitig. De laatste druif, de Chardonnay rondt de compositie af.

 

Wanneer tegen het einde van september het oogstverbod wordt  opgeheven,  is  het  opschieten  geblazen.  Talloze helpers  plukken  de  druiven  met  de  hand,  omdat  ze  in geen geval gekneusd mogen worden: de blauwe schilletjes zouden de most kleuren. De druiven worden onmiddellijk geperst.

 

Champagne online kopen aanbevolen E. rapeneau champagne brut gr. reserve magnum 1,50 ltr.Dan volgt, na toevoeging van gist en bij streng gecontroleerde  temperatuur,  de  alcoholische  gisting, waarop meestal een tweede malolactische gisting, die dient om het zuurgehalte op biologische wijze te verminderen, aansluit.  Zo  verkrijgt  men  de  stille, droge basiswijn.

 

Vervolgens begint de bereiding van de champagne, een kunst die is ontwikkeld door Dom Pérignon. Deze  monnik  was  keldermeester  van  de  abdij  van Hautvilliers  te  Frankrijk  en  ontwikkelde  de  kunst  aan het  eind  van  de  17e  en  het  begin  van  de  18e  eeuw. Verschillende  soorten  wijnen  en  verschillende  jaren  – tenzij het om een champagne van een bepaalde jaargang gaat,  een  millésime  –  worden  geassembleerd  tot  een cuvée  en  worden  gebotteld.

 

Voordat  de  fles  met  een stop wordt afgesloten, is er een beetje liqueur du tirage, een mengsel van rietsuiker (24 g/l), belegen wijn en gist in gedaan. Binnen acht tot tien weken voltrekt zich de ‘prise  de  mousse‘,  de  gisting  op  de  fles.  In  de  fles  heeft zich koolzuur gevormd en dit zorgt voor een bruisende wijn. De gistcellen vallen nu vanzelf uiteen, waardoor ze de wijn voeden en geurig en vol maken.

 

Eenvoudige  champagnes  moeten  minstens  een  jaar  zo blijven liggen en de champagnes met jaartal drie keer zo lang.  Meestal  laat  men  ze  nog  veel  langer  rijpen  in  de kelders  van  Reims  en  Épernay,  voordat  men  de  flessen schuin  legt  in  ‘pupitres’  en  steeds  weer  draait  zodat  de verontreinigingen zich naar de hals bewegen. Dit proces wordt de remuage genoemd. Wanneer de restanten van de gist zich opgehoopt hebben in de hals van de fles, volgt het degorgeren. Men laat de halzen bevriezen, waarna de stop machinaal wordt verwijderd. Door de druk van het koolzuur wordt de ijsprop met de verontreinigingen eruit geslingerd.
Champagne kopen online drank voor oud en nieuwDe  dosering  van  de  liqueur  d’expédition,  met  suiker gemengde wijn waarmee men de flessen vóór verzending bijvult,  is  bepalend  voor  het  type  champagne.  Als  er alleen  droge  wijn  wordt  toegevoegd,  ontstaat  er  een champagne non dosé, brut nature, ultra brut, extra brut of  brut  intégrale.  Hoe  meer  liqueur  er  is  toegevoegd, hoe zoeter de champagne – van brut tot doux. Voor de grote  champagnehuizen  is  de  brut  zonder  jaartal  (brut sans millésime) het belangrijkst, want zij ontlenen hun roem  aan  het  onveranderlijke  karakter  en  de  constante kwaliteit van deze wijn.

 

Rosé  Champagne  wordt  zelden  gemaakt  van  blauwe druiven,  waarvan  men  de  schilletjes  even  in  contact komen met de most. Meestal is rosé samengesteld rode en witte wijn. Champagne Rosé is de enige wereldwijd die verkregen mag worden door rode wijn en witte wijn samen te voegen. Rosé Champagne is vaak wat fruitiger en voller en past daarom beter bij het eten, evenals een champagne met jaartal.

 

Wanneer drinken we champagne?

In Nederland wordt 95% van de champagne in de laatste week van het jaar gedronken. De traditie om met Oud en Nieuw champagne te drinken is nog niet zo heel oud. De achterliggende gedachte is om `het oude jaar weg te schieten’. Eigenlijk moet je de kurk dus flink laten knallen.

 

Kijk in de webshop voor ons assortiment champagne:

Champagne mousserend online kopen Dranken.nl