Chardonnay, wereldburger onder de druivenrassen

Chardonnay wereldburger onder de druivenrassen_Dranken-nl

Chardonnay, wereldburger onder de druivenrassen

Geen witte druif is zo wijdverspreid als Chardonnay. Deze ‘wereldburger’ staat aangeplant in zo ongeveer elk land waar wijnbouw bedreven wordt.

 

In de Nieuwe Wereld is de druif zelfs een tijdje synoniem geweest met witte wijn. De Chardonnay is weliswaar niet de meest aangeplante witte druif ter wereld, maar wel verreweg de bekendste en meest internationale.

 

Een feest voor de wijnmaker

Chardonnay is van nature neutraal, en dus in hoge mate manipuleerbaar. Wijnmakers kunnen er zich in technisch opzicht helemaal op uitleven. Je vindt Chardonnays zonder malolactische gisting, met gedeeltelijke malolactische gisting of met complete malolactische gisting. Zonder hout, met een beetje hout of met veel hout. Droog of met een beetje restsuiker en soms zelfs zoet. En niet te vergeten in mousserende vorm.

 

Bourgogne

Zijn wortels liggen in Frankrijk, in de Bourgogne. Hier komen dan ook de meest aansprekende en karakteristieke varianten vandaan. Grote namen uit deze streek zijn bijvoorbeeld Chablis, Mersault, Santenay, Corton-Charlemagne, Le Montrachet, Bâtard-Montrachet en Puligny-Montrachet. Dit zijn 100% chardonnaywijnen.

 

Champagne Champagne

In de Champagnestreek speelt de Chardonnay ook een belangrijke rol, ofwel in combinatie met Pinot Noir en Pinot Meunier, ofwel ongemengd. Chardonnay heeft een voorliefde voor kalkhoudende bodems. Deze bodems bevinden zich voornamelijk in het gebied met de naam Côte de Blancs. Vandaar dat de Chardonnay hier veelvuldig staat aangeplant.

 

Ook in andere delen van de Champagne gedijt de druif uitmuntend; Aisne, Aube, Côte Sézanne, allemaal ideaal voor Chardonnay. Ook op de Montagne de Reims kan men Chardonnay vinden, maar dan meer in het gebied rond Trépail en Sillery.

 

Wanneer er uitsluitend Chardonnay wordt gebruikt bij de productie van Champagne dan spreekt men van een “Blanc de blancs”. Een “Blanc de blancs” heeft een lichtgele kleur met een groene schijn.

 

Andere bekende Chardonnay gebieden

Minder bekend, maar daarom niet minder interessant zijn de Chardonnays uit de Jura. Verder is de nodige Chardonnay aangeplant in de Languedoc (als Vin de Pays d’Oc) in Spanje en in Italië. In Oostenrijk noemt hem soms morillon, een verwijzing naar een dorpje in de Champagne! Meer vindplaatsen in willekeurige volgorde: Midden- en Oost Europa, Israël, China, Chili, Argentinië, Nieuw-Zeeland, Australië, Californië, Canada, Zuid-Afrika, enz., enz. Waar niet, eigenlijk?

 

Geur en smaak

In koelere klimaatzones hebben de wijnen van deze druif een groene appelsmaak. In mildere klimaatzones krijgt de wijn een meloensmaak en in de warme temperatuurzones exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay wordt vaak gerijpt in eikenhouten vaten, waarmee de smaken vaak romig is en hinten van vanille en boter zijn te herkennen.

 

Wijn & Spijs

In het combineren met eten past een Chardonnay heel goed bij romige en delicate smaken, zoals vis en kip, eventueel in wat vollere, rijke sauzen.