De charmes van Monbazillac

Kasteel

Door Jeroen ter Wal

 

Tour de Franc 25 Juli 2014, in een moordend tempo gaan de overgebleven 164 renners af op de finish in de stad Bergerac. Nog één berg zit er tussen het peloton en de finishstreep. Het is geen zware beklimming, maar met de harde regenval kan dit laatste stuk bepalend zijn voor de uitslag.

 

In de verte verschijnt de berg op de top het prestigieuze kasteel Château Monbazillac, bekend om zijn zoete witte wijnen. Rondom het Château is de berg helemaal bedekt met wijngaarden. Welke beplant zijn met semillon, muscadelle en sauvignon blanc druiven. Dit zijn de basis druiven voor de zoete wijnen waarom Monbazillac bekend is geworden. Het is de concurrent van de Sauternes dessertwijnen.

De wijnen van Monbazillac worden gemaakt volgens de methode van Pourriture Noble, dat wil zeggen dat de druiven worden aangetast door een schimmelbacterie, de Botrytis cinerea. Dit is een schimmel die groeit op de schil van rijpe druiven. Tijdens dit proces word de schil poreus en verdampt het vocht wat in de druif zit. Het gevolg is dat je een lage opbrengst krijgt maar een hoge concentratie suikers in de druif. Door de Bottrytis cinerea krijgt de wijn ook zijn heel eigen geur en smaak, je kunt daar niet een willekeurig gerecht bij serveren.

 

Château Monbazillac ligt in de Dordogne, de streek die culinair bekend is om zijn ganzen, eenden, truffels en noten. Klassiek wordt de Monbazillac wijn gecombineerd met een paté van ganzen- of eendenlever. De combinatie van vette tonen uit de paté en de zoete smaak van de wijn is erg mooi. Ik begrijp dat niet iedereen gecharmeerd is van ganzen- of eendenleverpaté, maar ook een “Hollandse paté” kan goed geserveerd worden bij een Monbazillac wijn. Het grote voordeel van Monbazillac wijn is ook dat het een stuk goedkoper is dan een Sauternes wijn.

 

Terug naar de tour. Door de regen is er tussen Château Monbazillac en de finishstreep een valpartij geweest. Hierdoor kon de Litouwer Navardauskas ontsnappen en met een kleine voorsprong van 7 seconden de ritzege in Bergerac op zijn naam te zetten.  Het was de eerste tourzege ooit voor een Litouwer. Je zou zeggen dat dit wel reden was voor een feestje.

 

Ik weet echter uit betrouwbare bron dat er voor Navardauskas bij terugkomst in zijn hotel geen glas Monbazillac klaar stond. Er stond ook geen ganzenleverpaté op het menu die dag. De renners moesten het met andere druivensuikers doen die avond. Waarschijnlijk hebben de renners Château Monbazillac niet eens gezien.

 

Column

 

 

 

Jeroen ter Wal kreeg van jongs af aan al te maken met de Horeca doordat zijn ouders een eigen Hotel hadden in Drenthe. Na het in 1996 behalen van zijn diploma Middelbare Hotelschool (MHS) in Groningen, belandde hij in hofstad Den Haag, waar hij ging werken bij het prestigieuze Kurhaus Hotel. Vervolgens deed hij ervaring op bij het Sofitel in Den Haag en restaurant–hotel Savelberg in Voorburg. Bij Savelberg begon zijn passie voor wijn te groeien, niet zo verwonderlijk met een wijnkaart met ruim 750 wijnen!

 

In 1999 verhuisde Jeroen naar Twente om als sommelier te gaan werken bij Hotel de Wiemsel in Ootmarsum. In 2000 rondde hij in één keer zijn studie af voor Vinoloog van de Wijnacademie. Jeroen heeft verder nog als sommelier gewerkt bij Landgoed de Holtweijde in Lattrop, Hampshire Hotel Ahaus (Duitsland) en Landgoedhotel de Wilmersberg in de Lutte. Sinds 2007 doceert Jeroen aan de Hogeschool Tio het vak vinologie.

 

jeroen

 

 

In 2012 heeft Jeroen het bedrijf Ariva Wijnbeleving opgericht en geeft hij proeverijen en wijntrainingen. Daarnaast is hij voorzitter van het Alliantie van Twents Gastheerschap, een club die het Twents gastheerschap promoot en workshops organiseert om de vakkennis van de leden op peil te houden.

Zijn motto: “Water drink je voor de dorst, wijn om van te genieten”.