De druif centraal… Chardonnay

GOED!!!

De rubriek “De druif centraal….”vertelt de geschiedenis, herkomst en bijzonderheden van een specifiek druivenras.
Deze keer de Chardonnay

 

Chardonnay wordt gevinifiëerd tot “stille wijn” maar we kennen uiteraard allemaal de Chardonnay ook als de druif voor Champagne. Naast Pinot Meunier en Pinot Noir. Chardonnay geeft stevige,  volle wijnen met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van een mineralige, beendroge Chablis tot een mollige Saint-Véran uit het zuiden van de Bourgogne.

Chardonnay is verwant aan de Pinot Blanc en vertoont veel gelijkenis met deze druif.
De chardonnay heeft echter een andere smaak.Naamloos-6_bewerkt-2
Zij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.

In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is haar geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft zij een groene appelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak. Warmere streken geven juist indrukken exotisch fruit aan de Chardonnay. Ananas en mango zijn veel voorkomende smaak aanduidingen als het gaat om Chardonnay. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor zij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifi eerde Chardonnay zal een lange afdronk hebben. De Chardonnay druif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde ‘houtopvoeding’ krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede Chardonnay wijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Bij deze gisting wordt het scherpe appelzuur omgezet in het veel zachtere melkzuur.

 

De beroemdste, meest geprezen stille Chardonnay komt uit de Bourgogne. Niet dat elke witte Bourgogne van de Chardonnaydruif een geweldige wijn is, maar hier ligt toch de bakermat van de grote wijnen van de Chardonnay. Bekende namen zijn: Chablis, Corton- Charlemagne, Le Montrachet, Bâtard-Montrachet,
Chevalier-Montrachet. Ook de witte wijnen uit Meursault en Santenay mogen er zijn.

 

Ook in de champagnestreek wordt deze druif aangeplant. Chardonnay heeft een voorliefde voor kalkhoudende bodems. Deze bodems bevinden zich voornamelijk in het gebied met de naam Côte de Blancs. Vandaar de veelvuldige aanplant hier van de Chardonnay. Ook in andere delen van de Champagne gedijt de druif uitmuntend; Aisne, Aube, Côte Sézanne, allemaal ideaal voor Chardonnay. Ook op de Montagne de Reims kan men Chardonnay vinden, maar dan meer in het gebied rond Trépail en Sillery.

 

Wanneer er uitsluitend Chardonnay wordt gebruikt bij de produktie van Champagne dan spreekt men van een “Blanc de blancs”. Een “Blanc de blancs” heeft een lichtgele kleur met een groene schijn.

 

Niet de meest aangeplante witte druif ter wereld – bij lange na niet zelfs – maar wel verreweg de bekendste en meest internationale. Gedijt bijna overal en is in de Nieuwe Wereld een tijdje synoniem geweest met witte wijn.
Chardonnay is net als de Cabernet Sauvignon een echte wereldburger, aangeplant in zo ongeveer elk land waar wijnbouw bedreven wordt.

 

Minder bekend maar daarom niet minder interessant zijn de Chardonnays uit de Jura. Verder is de nodige Chardonnay aangeplant in de Languedoc (als Vin de Pays d’Oc). Ook in Spanje en in Italië is de nodige Chardonnay te vinden. In Oostenrijk noemt hem soms Morillon, een verwijzing naar een dorpje in de Champagne! Meer vindplaatsen in willekeurige volgorde: Midden en Oost Europa, Israël, China, Chili, Argentinië, Nieuw-Zeeland, Australië, Californië, Canada, Zuid-Afrika, enz., enz. Waar niet, eigenlijk?