De druif centraal… Malbec

2

De rubriek “De druif centraal…” vertelt de geschiedenis, herkomst en bijzonderheden van een specifiek druivenras.

Deze keer de Malbec.

 

Deze druif wordt internationaal gezien als het druivenras van Zuid Amerika en dan specifiek Argentinië. En terecht want de Malbec geeft hier fantastische resultaten. Maar zoals zoveel kwaliteitsdruiven die wereldwijd worden toegepast in de productie van wijn, heeft ook de Malbec een Europese oorsprong.

 

Oorspronkelijk is de druif afkomstig uit het Zuidwesten van Frankrijk.

Naamloos-2

De druivensoort is vernoemd naar een Hongaarse boer die de druif voor het eerst in Frankrijk introduceerde.

 

In de Cahors, waar deze druif ook wel Auxerrois of Côt wordt genoemd, is het een belangrijke druif voor hun “zwarte wijn”. Na een periode waarin men langs de oevers van de Lot de druif ging verbouwen, zie je nu steeds meer goede wijnen komen van deze druif uit de hoger gelegen wijngaarden.

 

In de Bordeaux-streek, met name in de Haut-Médoc, vinden we deze druif terug als een zogenaamde ameliorateur, een verbeteraar. De druif werd gebruikt om meer kleur en kracht aan de wijn te geven. Het is een donkere druif die veel kleurstof bevat en voor intense, tanninerijke wijn zorgt. Ze heeft een vleug van pruimen en bramen.

 

Malbec staat bekend onder vele namen. In vroeger tijden was de druif in de meeste franse wijngaarden wel vertegenwoordigt. Naast de al genoemde synoniemen Auxerois en Côt komen we de Malbec ook tegen onder de namen Costa Rosa, Agreste, Balouzat, Griff orin, Beran, Calarin, Noir de Pressac, Cauli, Estrangey en Gourdaux. Alleen de Loire bedient zich niet van een synoniem. Daar heet Malbec gewoon Malbec.

 

De Fransman Michel Pouget heeft de druif in 1868 naar Argentinië gebracht. De druiven hebben vaak een donkere inktkleur en bevatten robuuste tannines. De schil van de druif is dun en Malbec heeft meer zon nodig om goed te kunnen rijpen dan bijvoorbeeld een Cabernet Sauvignon of Merlot. Argentijnse Malbec is zachter en bevat minder tannines dan de Malbec in Cahors. Ook is Malbec uit Argentinië zeer geschikt om op hout te rijpen. In de smaak van de druif komen vaak hints van pruimen naar voren en de wijnen gemaakt van Malbec zijn rijk, donker, mondvullend en kruidig. De druif is zeer gevoelig voor vorst en heeft grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht nodig. Juist aan de voet van de Andes bestaan grote verschillen in temperatuur tussen dag en nacht. Soms wel meer dan 15º C!

 

Smaakkenmerken waardoor men vrij gemakkelijk Malbec herkent zijn onder andere zoete bramen, zwarte kersen, rijp bosfruit, chocolade en eucalyptus.

 

Buiten Frankrijk en Argentinië vinden we de Malbec ook in landen als Italië, de Verenigde Staten, Canada, Australië, Chili en Zuid-Afrika. Meest recentelijk is de aanplant van Malbec in Bolivia en Mexico.