De geschiedenis van Sherry

Sherry-Dranken-nl

Sherry

Sherry is één van de meest bekende wijnen uit Spanje. Sherry heeft de laatste tijd ingeboet in populariteit maar er is nu een hernieuwde belangstelling. Sherry is afkomstig uit het zuiden van Spanje.

 

Jerez

De wijngaarden concentreren zich rondom de plaats Jerez. Rond de plaats Jerez werd al 3000 jaar geleden wijn verbouwd. De geschiedenis van Jerez, of te wel Sherry gaat heel ver terug. Strabon, een Griekse geograaf uit de 1e eeuw v. Chr. schreef dat het de Phoeniciërs waren die in 1100 v. Chr. de wijnbouw naar Jerez brachten.
 

Romeinen zorgen voor bloei

De Feniciërs, komende uit het gebied dat ongeveer het huidige Libanon en een gedeelte van Syrië bestrijkt, hadden het in die tijd over ‘Xera’. Pas later veranderde dit in Jerez. Na de Grieken brachten de Romeinen het gebied van Jerez tot grote economische bloei. Scipio Emilianus, een Romeinse veldheer veroverde in 138 v. Chr. de stad Jerez. Dit betekende het begin van een 400 jaar durende handelsstroom naar Rome.

 

In die tijd bestond er al een eerste vorm van kwaliteitscontrole, opgelegd door de Romeinen: zij eisten dat de amforen waarin de wijn uit El Marco de Jerez zat, van vier A’s werden voorzien. De export van wijn breidde zich tijdens de Romeinse overheersing steeds meer uit alsmede die van olijfolie en garum, een saus van gefermenteerde vis.

 

Sherry en de Moren

Cadiz werd een belangrijke handelshaven. Na de Romeinen kwamen de Moren, een Arabisch volk. Leider van de Moren in de Zuid-Spaanse regio was Kalief Alhaken II en hoewel deze de wijnbouw aanvankelijk niet aan banden legde, werd het hem uiteindelijk toch een doorn in het oog.

 

Uit religieus oogpunt besloot hij de wijngaarden te laten rooien. De Jerezianen beargumenteerden het behoud van hun wijngaarden echter met het verhaal dat de druiven enkel werden gebruikt om tot sultana’s te worden gedroogd. De kalief wist dat sultana’s door soldaten in de heilige oorlog werden gebruikt en waardevol waren als krachtvoer. Hij liet zich overhalen en zo werd de wijnbouw in Jerez gered.

 

Export naar Engeland

In 1264 werd Andalusië door Koning Alphonso de Xde bevrijd. Onder zijn bewind floreerde de wijnbouw opnieuw. In dezelfde eeuw begon de export van de wijnen van Jerez naar Engeland. Dat die zo’n hoge vlucht kon nemen kwam gedeeltelijk doordat de handelsovereenkomst van Henry I van Engeland met de inwoners van Bordeaux door de laatsten getorpedeerd werd. Hun wijn tegen Engelse wol? Geen denken aan! De Jerezianen zagen die ruil echter wel zitten.

 

Sack

Vervolgens waren in 1587 Spanje en Engeland in een hevige oorlog verwikkeld en het was Sir Francis Drake die de haven van Cadiz binnenviel. Daarmee werd een Spaanse invasie van zijn vaderland verhinderd. Alle Spaanse schepen werden verbrand, winkels werden geplunderd. Onder de buit waren 2900 vaten sack. De naam sack stamt van het Spaanse woord sacar wat export betekent. De sherrish-sack zoals de Engelsen de wijn noemden had in het geheel niets te maken met ‘droge wijn’ zoals men jaren dacht, aannemend dat ‘sack’ van het Spaanse woord ‘seco’ afstamde.

 

Volgens Julian Jeffs, een historicus gespecialiseerd in de geschiedenis van sherry, is die wijn, deze ‘sack’, een zoet smakende wijn. Enigszins lijkend op een jonge oloroso.

 

Britse handelshuizen

Vanaf de zeventiende eeuw begonnen de Engelsen, Ieren en Schotten handelshuizen op te richten in het gebied van Jerez. Velen van deze oude handelshuizen bestaan nog steeds en zijn zeer bekend. Wat dacht u van Osborne, Sandeman, Williams & Humbert, Harvey’s en Wisdom & Warter.

In 1825 werd onder invloed van de Britse wijnhandelaren die zich in Spanje hadden gevestigd, de belasting die voor de export van sherry gold verlaagd en tussen 1825 en 1840 verviervoudigde de verkoop. In 1935 werd de Consejo Regulador de la Denominacion de Origin opgericht, het orgaan dat de productie van sherry zou controleren.

 

Perioden van bloei en verval

Aan het einde van de negentiende eeuw kwam er echter een einde aan de triomftocht van deze wijn toen de phylloxera plaag Zuid-Spanje bereikt. Jaren van verval werden afgewisseld met perioden waarin Sherry mateloos populair is met als recent hoogtepunt de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw.

 

Shapas

Na een aantal magere jaren (het aandeel van de 25- tot 34-jarigen daalde van 12 procent in 1987 tot nul in 2000) is sherry nu weer aan een opmars bezig. De toenemende belangstelling komt vooral doordat de vele verschillende soorten sherry’s uitstekend zijn te combineren met tapas, een hoofdmaaltijd of het dessert. Met name de combinatie van sherry met de wereldwijd populaire Tapas-cultuur zorgt ervoor dat sherry is verworden tot een hip en populair drankje. De combinatie sherry-Tapas wordt ‘Shapas‘ genoemd.