Deel 1: De Loire, rivier der koningen

Loire-rivier-der-koningen

De Loire

Met ruim 1000 kilometer is de Loire de langste rivier van Frankrijk. Vroeger een belangrijke transportweg voor allerhande schepen vanuit de binnenlanden richting kust, tegenwoordig voor de scheepvaart nauwelijks nog van belang.

 

De rivier van koningen. Het dal van de Loire is rijk bedeeld met de mooiste kastelen. Het is dan ook geen wonder dat juist hier de mooiste wijnen worden gemaakt.

 

De rivier ontspringt in de Ardèche op de Mont Gerbier du Jonc. Als klein en weinig zeggend opborrelend beekje groeit de Loire al snel uit tot een majestueuze rivier. Tot aan Pouilly sur Loire kan de Loire nog onstuimig zijn maar zodra de rivier de stad Gien heeft bereikt waaiert de Loire uit tot een rustige en elegante rivier. Meanderend richting kust vinden wij aan weerszijden van de Loire de mooiste wijngebieden van Frankrijk.

 

De Loire regio telt ongeveer 50.000 hectare aan wijngaarden. Deze wijndistricten liggen relatief ver uiteen en worden gekenmerkt door grote verschillen in klimaat, bodem en traditie. In de Loire regio is de invloed van de wijncoöperaties beperkt. Veel kleinere wijnboeren zijn juist actief in het Loire gebied. Er worden zowel witte, rode als rosé wijnen naast de (licht) mousserende wijnen geproduceerd.

 

Volgen wij de loop van de rivier, dan is het eerste wijngebied van betekenis de wijngaarden rondom het plaatsje Pouilly sur Loire. De wijnen uit dit plaatsje worden verhandeld onder de naam Pouilly Fumé en zijn iets minder bekend dan Sancerre, maar samen met de overbuur heeft Pouilly Fumé model gestaan voor de Sauvignon Blanc wereldwijd.

 

Naast gebruik van Sauvignon Blanc treft men tevens de Chasselas aan. Echter, deze mag alleen als Vin de Pays worden verkocht. Ook wordt hier rode wijn gemaakt, maar deze wijnen gemaakt van Pinot Noir zijn vaak niet meer dan wat bleke imitaties van de krachtige Bourgogne wijnen. Hoewel ze zeker in de zomermaanden heerlijk verfrissend kunnen zijn.

 

Sancerre

Aan de overzijde van de Loire vinden wij een zeer bekend wijngebied: Sancerre. Dit gebied omvat naast het versterkte stadje Sancerre een drietal kleinere dorpen: Bué, Saint Andelan en Ménetrol-sous-Sancerre. Het kleine gebied kan worden verdeelt in een drietal micro-gebieden.

 

Het westelijke deel bevat kleihoudende mergel, het gebied rondom de stad Sancerre heeft juist weer de bekende ‘flint’ van vuursteen. Terwijl de tussenliggende wijngaarden allen op gronden liggen met steengruis en kalksteen. Juist deze ondergrond geeft de verrukkelijkste wijnen van de appellation.

 

Verder weg gelegen van de rivier treffen we Menetou Salon aan. Ook hier is de hoofdrol weggelegd voor de Sauvignon Blanc, echter iets minder weelderig en minder kruidig.

 

Porselein

De Loire stroomt verder en brengt ons bij het plaatsje Gien. Een klein stadje, bekend om haar porselein. In vroeger tijden zeer gewild en kostbaar. Ook nu nog mag de porseleinfabriek zich in een grote belangstelling verheugen.

 

Direct in de buurt van Gien vinden wij twee appellations: Côtes de Gien en Coteaux du Giennois. Beide VDQS gebieden hebben naast aanplant van Sauvignon Blanc ook Pinot Noir en Gamay binnen de gelederen. Stuk voor stuk lichtvoetige wijnen met fris zuur.

 

En zo verlaten wij het gebied rondom Gien om vervolgens via de stad Orléans de “tuin van Frankrijk” te bereiken. Dit uitgestrekte wijnland met plaatsen als Blois, Chambord en Cheverny is een waar paradijs voor kasteelliefhebbers. De één nog mooier en majestueuzer dan de ander. Het lijkt alsof een reus vanuit zijn rugzak met één gulle zwaai de kastelen rijkelijk uitgestrooid heeft over het gebied. Zo’n toneel vraagt om mooie wijnen en deze zijn dan ook ruimschoots aanwezig.

 

Deel 2: De Loire, rivier der koningen

 

Overzicht-van-de-wijngebieden-in-het-Loire-dal-DrankenNL