De onbekende druif 2: Barocque

Onbekend maar niet onbemind…

 

Deze rubriek brengt onbekende druivenrassen voor het voetlicht. Unieke druivenrassen die in de vergetelheid dreigen te geraken.

Het druivenras Barocque is voor velen een onbekend druivenras. Niet voor de wijnboeren in het Zuidwesten van Frankrijk. Al generaties lang geeft de barocque zeer geparfumeerde wijnen. Veel van deze wijnen verlaten nooit de streek en het genieten van deze wijn is louter voorbehouden aan de bewoners van dit geïsoleerde gebied aan de voet van de Pyreneeën.


Tursan is een wijngebied gelegen in het Zuidwesten van Frankrijk. Tursan heeft de VDQS status. De wijnen hebben min of meer dezelfde stijl als de wijnen afkomstig van de meer bekendere buur; de Madiran.
De wijnen van Tursan verschijnen in drie variëteiten; rood, rosé en wit.

 

Meest gebruikte druivenras voor rood is de Tannat in combinatie met de Cabernet Franc. De Tannat zorgt voor de tannines terwijl de Cabernet Franc juist verantwoordelijk is voor het parfum in de rode wijn. Voor de witte wijn worden weer andere druivenrassen gebruikt.

Druif_barocque

Rode Tursan moet voor tenminste 30% bestaan uit Tannat en Cabernet Franc. Ook Cabernet Sauvignon en Fer mogen worden gebruikt. Dit om de rode wijn extra smaak en structuur te geven. Ook de Tursan rosé bestaat uit Tannat maar voor slechts 10% tot 30%, terwijl Cabernet Franc meer dan 50% voor haar rekening neemt. Cabernet Sauvignon en Fer zijn toegestaan tot een maximum percentage van 40%. Net als de rode wijnen zijn de rosés uit Tursan zeer geparfumeerd en bezitten zij zonder uitzondering veel kleur.

 

Witte Tursan tenslotte wordt verkregen uit Baroque, Petit Manseng and Gros Manseng, Sauvignon Blanc en Chenin Blanc.

 

De wijnen zijn knisperend fris, droog en met een heerlijke fruitige, bijna florale toets.


Reacties


Er zijn momenteel geen reacties gegeven op dit bericht.