De onbekende druif 1: Irsai Olivér

Onbekend maar niet onbemind…

 

Deze rubriek brengt onbekende druivenrassen voor het voetlicht. Unieke druivenrassen die in de vergetelheid dreigen te geraken, deze keer een druivensoort uit een ook minder bekend land, namelijk Hongarije.
Tenzij u van origine Hongaars bent, dan wel familie heeft wonen in Hongarije, lijkt het mij sterk dat u al eerder heeft gehoord van dit druivenras.

 

Verschillende associaties treden op bij het horen van Irsai Olivér; is het een Mesopotamische Poëet, een wild schuimende Aziatische rivier of een steeds bekender wordende Hongaarse druivensoort? Maar omdat er in de Wijnkenner over wordt verhaald, zal het wel het laatste zijn!

Inderdaad…het gaat hier om een wit druivenras wat van oorsprong voorkomt in Centraal Europa. Erg reislustig is de Irsai Olivér niet, want buiten Centraal Europa komen we hem nauwelijks tegen. Zijn moeilijke naam is misschien één van de redenen waarom deze druif nauwelijks aangeplant is.

 

Irsai_hongarije

Irsai Olivér is een verre neef van de Muskat druif. Het was Adolf Stark die in 1930 de druivenrassen Pozsonya en de Casabagyòngye samenbracht tot één kruising; de Irsai Olivér.

 

Resultaat: een elegant geurende, subtiele witte druif met hints van muskaat en lychee.

 

De wijnstruik geeft opvallende trossen van gemiddelde grootte waarbij de kleine druiven veel smaakextract bevatten. De druif zelf is extreem vroeg rijpend en zeer betrouwbaar.
De druif is wel gevoelig voor meeldauw.
De wijnen gemaakt van Irsai Olivér kenmerken zich door rijke exotische geuren afgewisseld met opwindende aroma’s.


Reacties


Er zijn momenteel geen reacties gegeven op dit bericht.