De streek Veneto

italie

Het Italië zoals wij dat nu kennen bestaat eigenlijk pas sinds het einde van de 19e eeuw. Voorheen bestond Italië uit vele kleine koninkrijkjes en ministaatjes die elkaar op alle mogelijke gebieden rivaliseerden. Dit is ook één van de redenen waarom binnen de landsgrenzen van Italië zo’n enorme verscheidenheid aan veelal kleine wijnstreken is. Wijnstreken die al decennialang nogal naar binnen toe gekeerd zijn als het gaat om gebruikte druivenrassen en vinificatietechnieken. Voor ons als consument zijn de Italiaanse wijnen vaak lastig te begrijpen maar het is juist de enorme diversiteit van al die wijnstreken wat Italië tot één van de boeiendste wijnlanden van de wereld maakt.

 

Neem nu een streek als Veneto. Een wijnstreek in het noordoosten van Italië met als meest bekende stad Venetië aan de Adriatische zee. De wijngaarden liggen op hellingen die op het zuiden zijn gericht en worden door de Alpen effectief tegen zeer koude noorden winden beschermt. De wijngaarden vormen een onafgebroken lint want doorloopt tot aan het Gardameer. Bekende wijnen uit dit gebied zijn de Valpolicella, Soave en de zeer fruitige Bardolino. Meestens verkregen uit inheemse druivenrassen zoals Gambellara, Corvina Veronese en Molinara, komen in Veneto ook de meer “wereldse”druivenrassen voor. De Cabernet Sauvignon bijvoorbeeld doet het hier bijzonder goed vanwege de nogal stenige ondergrond. Morenen, grote kiezels afkomstig uit de Alpen zijn hier in de ijstijd door gletsjers aangevoerd en blijven liggen. Pinot Grigio doet het hier juist weer erg goed vanwege het koelere klimaat waardoor er in de druif aromastoffen kunnen worden gevormd die de uiteindelijke wijn een specifiek karakter geven.

 

Twee wijnen uit Veneto brengen we graag onder de aandacht:

 

Colognola Decanto Pinot Grigio

De smaak is levendig, fris en lekker speels.

 

Colognola Decanto Cabernet Sauvignon

Een wijn met een stevige smaak met veel fruit en zachte tannine.

 

Naamloos-2