De whiskywijzen uit het Oosten

Henri-Goossen

Column Henri Goossen

 

‘De whiskywijzen uit het Oosten’

 

Ik vind dit wel lekker stoer klinken, en uiteraard ga ik u vertellen wie deze wijzen zijn. Het antwoord is, denk ik, verrassend want het zijn er ruim 900. De bezoekers van het Whisky Weekend Twente in het Polman stadion te Almelo. Als u deze column leest bent u misschien al in Groningen voor het whiskyfeest aldaar. Ook hier is niets mis mee, maar het Whisky Weekend Twente is mijn Whiskyweekend omdat ik actief bij de organisatie betrokken ben. Als voorzitter maar ook als masterclass gever.

Dan komt er opeens heel veel bij kijken om zo een evenement op te zetten, ons streven is niet in een weekend veel geld te verdienen, maar om de whisky populair te houden in Oost-Nederland. Tevens vinden wij het fijn als organisatie dat de standhouders met een goed gevoel naar Twente komen. Hun natje en droogje is onze verantwoordelijkheid, en gelukkig merken ze dat dan ook.

Henri Goossen whisky kenner
Commentaren als, nergens zo goed gegeten en gedronken als in Twente, is een compliment voor de organisatie. Deze organisatie is samengesteld uit beroepsmensen. Een drietal betere slijters uit Twente in combinatie met het Schotse restaurant wat dit jaar tot het beste whiskyhorecabedrijf van Nederland is uitgeroepen. En dan met een beroepsalcoholist als ik als voorzitter, voorwaar voorwaar ik zeg u succes verzekerd.

 

Maar alle gekheid op een stokje, je werkt met een ploeg mensen om een evenement op te zetten dat over 10 jaar nog staat. Dan is een beetje kennis van het goddelijke vocht wel een pré. En zo mijmerend over alles wat aanwezig was op ons weekend kom ik tot de conclusie dat we niets echt misten. De basis is gelegd voor de komende jaren. Maar we missen nog een doelgroep, namelijk de liefhebbers die ook van een goed stukje muziek houden.

 

En zo komt er op 4 september een Whisky and Music evenement in de Metropool in Hengelo, hier gaan wij whiskyproeven combineren met een goed stukje muziek, namelijk Scrum, om zo echt niemand in het Oosten des Lands de kans te geven iets gemist hebben. Ik denk een unieke combinatie van Fine Music en de betere whisky’s, nog niet vertoond in Nederland. Zo blijf je innoveren en kom je erachter dat de whiskywijzen echt uit het Oosten komen, want we hebben nu drie Single Malts in Twente gedestilleerd. Nog niet het volume van Zuidam, maar prachtig in smaak en differentiatie.

 

Zo gaan wij weer vol goede moed het land in om het evangelie van de Single Malt te prediken, vanavond in Wehl, morgen in De Lutte en Markelo en zaterdag in Eibergen om zondag moe maar voldaan te kunnen uitrusten om via een rustige week= één proeverij richting Pasen te gaan. Rustige week valt feitelijk mee want er moet ook nog lesgegeven worden, het examen nadert reeds met rasse schreden en als docent Duits moet ik in het “Osten bei der Grenze” ook weer scoren. Maar zoals altijd geïnspireerd met een fine dram en deze keer is dat onze eigen festivalbotteling, een 6 jaar oude Glen Ord cask strength gerijpt in een sherry cask.

 

Hartelijke Whisky Groeten,

 

Henri Goossen