Deel 2: De Loire, rivier der koningen

Loire deel 2

De Loire, deel 2

Met ruim 1000 kilometer is de Loire de langste rivier van Frankrijk. Vroeger een belangrijke transportweg voor allerhande schepen vanuit de binnenlanden richting kust, tegenwoordig voor de scheepvaart nauwelijks nog van belang.

 

In deel 1 namen we u mee van de Ardèche op de Mont Gerbier du Jonc, waar de Loire ontspringt tot aan de ‘tuin van Frankrijk’. Hier vervolgen we onze reis langs de vele wijngebieden in het Loire dal.

 

Touraine

Touraine wordt beschouwd als het thuisland van Cabernet Franc, ook de Chenin Blanc wordt hier echter goed gecultiveerd. Rondom het dorp Vouvray maakt men mooie wijnen variërend van droog tot zoet, allen van de Chenin Blanc. De betere wijnen kunnen zeer goed ouderen en geven een expressie en complexiteit die we tegenwoordig nog maar weinig tegenkomen. Dorpen als Mesland, Amboise en Azay le Rideau maken rode wijnen van de Gamay druif. Zij mogen hun naam verbinden aan AC Touraine.

 

Steeds verder richting kust belanden we in Anjou-Saumur; bakermat van de in vroeger tijden zo bekende Rosé d’Anjou mettertijd verguist vanwege zijn vlakke zoetheid maar tegenwoordig komen er zeer verkwikkende en vriendelijke rosés vandaan. Aangeplante druivensoort is van oudsher de Grolleau of Groslot, maar in de huidige strijd ten faveure van meer kwaliteit zien we een stijgende aanplant van Cabernet Franc. Inmiddels neemt deze druivensoort een derde in van het totale wijnoppervlak in deze streek.

 

In vroeger tijden heeft Anjou furore gemaakt met wijnen afkomstig van Chenin Blanc. Rondom de stad Angers vindt men voornamelijk leisteenhellingen en het zijn deze hellingen die een zeer breed gamma, van overwegend droge wijnen levert, allen onder de naam Savenniéres.

 

Zoete witte wijn

Uit Anjou-Saumur komen enkele van de beste zoete witte wijnen van de wereld. We hebben het dan over Bonnezeaux en Quarts de Chaumes. Beiden onderdeel van de grotere appellation Côteaux de Layon. Chenin Blanc als gebruikte druivenras wordt op hete herfstdagen ingedroogd; ‘passerillé’. Vaak ook laat men de druiven langer hangen en geeft Botrytis de kans de druiven aan te tasten. De laatste methode is de meest voorkomende. Het geeft wijnen met ruim 500 gram suiker. In mindere jaren of zonder bovengenoemde methoden zal het suikergehalte nauwelijks boven de 260 gram suiker komen.

 

Bij de vinificatie laat men de wijnen bij lage temperaturen uitgisten. Soms wel twee maanden lang. Gisting stopt bij een alcoholgehalte van 13% waarbij een groot deel van de suikers niet vergist is. Toch komen de wijnen niet log en stroperig over daar zij beschikken over een werkelijk zeer stevige ruggengraat in de vorm van mooi ontwikkelde zuren.

 

Nantes

Met de Atlantische Oceaan steeds dichter bij bereiken we vervolgens de stad Nantes. Naamgever aan het uitgestrekte wijngebied Pays Nantais; Teeltgebied van de Muscadet. Deze vrij neutrale en weinig expressieve druif heeft als groot voordeel dat hij goed tegen vorst kan en ook vroeg rijp is. Vaak kan al rond 20 september worden geoogst. De Muscadet rijpt veelal op de niet verwijderde gistcellen, wat een beschaafd aroma en een lichte sprankeling geeft. Alleen Muscadet afkomstig uit Coteaux de la Loire, Sèvre et Maine, Côtes de Grandlieu mag verhandeld worden als Muscadet Sèvre et Maine.

 

Muscadet ‘sur lie’is bovenal een wijn die jong gedronken moet worden en die geldt als ideale begeleider van allerhande visgerechten. Geen wonder met de zee zo dicht in de buurt!

 

Naast Muscadet bezit Pays Nantais nog een aantal andere herkomstbenamingen. We noemen een Gros Plant de Pays Nantais, frisse witte wijnen van de Gros Plant en ook de Coteaux d’Ancenis en de Fiefs Vendéens met als druivensoort Gamay en Cabernet Franc. Ze leveren eenvoudige maar fruitige rode wijnen.

 

Overzicht-van-de-wijngebieden-in-het-Loire-dal-DrankenNL