Druif centraal: Gewürztraminer

Gewürztraminer

Gewürztraminer

De Gewürztraminer is een zeer herkenbaar druivenras, mede dankzij het feit dat de druif zo bijzonder aromatisch is. Gewürztraminer is een variant van een oud ras dat sinds mensenheugenis bekend is in de Elzas, namelijk de Traminer Rose.

 

Oorsprong

Deze oude soort komt waarschijnlijk uit Noordoost – Italie. Alto Adige, waar zich ook een wijndorp bevindt met de naam Tramin. Sinds 1551 wordt Traminer in de Elzas genoemd, en via stokselecties heeft men daaruit aan het eind van de 19e eeuw de meer kruidige Gewürztraminer ontwikkeld. In de tijd dat zijn wijn wat minder krachtig was, noemde men hem Traminer. Ook de Klevener de Heiligenstein, alias Savagnin Rose, die op een kleine oppervlakte in de omgeving van Barr geteeld wordt, is een variant van deze Traminer.

 

Kleur

Etymologisch gezien betekent de naam Gewürztraminer letterlijk ‘kruidige traminer’. Overigens wordt Gewürztraminer in Duitsland met umlaut en in Frankrijk zonder umlaut geschreven. Gewürztraminer als wijn is intens geel met lichtgouden reflexen. De rode kleur van de druiven beïnvloedt natuurlijk die van de wijn.

 

Geur

De geur is een zeer aromatisch palet met een krachtige en complexe neus wat een explosie van tropisch fruit geeft. Lychee, passiefruit, ananas, mango, bloemen (vooral rozen), citrusfruit (sinaasappelschil) en specerijen (kruidkoek, pepermunt, kruidnagel, peper) zijn aroma’s die we al vrij gemakkelijk in de geur ontwaren. Vaak komen daar aroma’s bij van honing en rijpe vruchten die aan de neus een unieke rijkdom verlenen.

 

Smaak

Aangeplant op een klei- en kiezelhoudende bodem geeft Gewürztraminer mineraliteit terwijl de wijn meer rijpe en krachtige tonen bezit wanneer de druivenstok op een vulkanische bodem staat. De Gewürztraminer houdt niet van kalkrijke grond en is erg gevoelig voor ziektes. Om goed te kunnen rijpen is een droge en warme zomer van belang. In smaak is Gewürztraminer gecorseerd en gestructureerd, vol en filmend. Kenmerkend voor de Gewürztraminer is dat de zuren altijd wat discreter zijn dan bij andere Elzasser druivenrassen.

 

In de afdronk vind je het hele aromaspectrum van de neus terug, waar vaak nog zoethout bij komt. Gewürztraminers zijn zelden zuur, vaker rond en vol, soms zelfs alcoholisch. Als ze van mindere kwaliteit zijn, kunnen ze om die reden wel eens laf of vermoeiend overkomen. Op hun best zijn gewürztraminers betoverend lekker, intens, rijk en rond. Als laat geplukte Vendanges Tardives en Selection de Grains Nobles geeft de wijn filmende tot likoreuze wijnen met een grote rijkdom en een uitzonderlijke aromatische complexiteit.

 

Gewürztraminer & eten

Gewürztraminer is de perfecte begeleider van pikante gerechten en krachtig smakende kazen als Munster, maar ook van foie gras en schotels met de pittigste specerijen of aromatische kruiden. Zodoende vormt hij de ideale partner van talrijke Aziatische gerechten uit de keukens. van China, Indonesië, Maleisië, Thailand en India.

 

Gewurztraminer-Colmar-Elzas

Waar staat de Gewürztraminer aangeplant?

Gewürztraminer voelt zich met name thuis in de Elzas en wordt daar beschouwd als een edel druivenras. Samen met Riesling, Muscat en Pinot Gris. In kleine hoeveelheden vinden we Gewürztraminer in Alto Adige in Italie, de warmere wijngebieden van Duitsland zoals Pfalz, Rheinhessen en Baden en Oostenrijk.

 

Ook Nieuw-Zeeland brengt mooie Gewürztraminers voort evenals de Verenigde Staten en dan met name Oregon en Washington State. Ook Chili heeft Gewürztraminer aangeplant maar daar wordt de druif vaak versneden met Sauvignon Blanc. In Spanje geeft Gewürztraminer vaak wat drogere wijnen waarbij de geur altijd wel duidelijk opvalt.

 

Traminer in Hongarije is synoniem voor Gewürztraminer en is een stuk kruidiger dan zijn collega. De gerijpte druif is rood van kleur en geeft goudgele wijnkleuren. De wijn heeft een intense geur van rijp fruit, rozen en abrikozen. Tramini leent zich goed voor het maken van laat geoogste, zoete wijnen.