Druif centraal: Grüner Veltliner

untitled

Grüner Veltliner

De Grüner Veltliner is een druivenras die vooral in Oostenrijk voorkomt. Grüner Veltliner geeft droge, sprankelende, soms iets peperige witte wijnen met uitbundig frisse aroma’s en een fruitige smaak. Hij combineert makkelijk met allerlei gerechten. Klassiek is de combinatie met verse asperges.

 

Oostenrijk

Hoewel wordt beweerd dat deze druiven al in de Romeinse tijd in Oostenrijk groeiden, werd er pas in de 19de eeuw over geschreven. Op dit moment is zo’n 41% van het totale wijnbouwareaal van Oostenrijk beplant met Grüner Veltliner. In vrijwel alle wijndistricten uitgezonderd Steiermark is het de meest aangeplante druivenstok. Vooral in het wijngebied Weinviertel speelt de Grüner Veltliner een grote rol.

 

Klimaat

Op het eerste gezicht lijkt het vreemd dat de Grüner Veltliner uitsluitend in Midden Europa wordt verbouwd. Toch is dit minder vreemd als men weet dat juist deze druif vrij laat rijpt en dus behoefte heeft aan een zachte herfst. Juist in noordelijk gelegen wijnstreken ontbreekt het vaak aan een mild en vriendelijk najaar. Grüner Veltliner heeft een voorkeur voor loss maar doet het ook zeer goed op kiezel- of rode-gravelrijke bodems.

 

Kleur en smaak

Grüner Veltliner is bleekgroen, kruidig en droog. Hij heeft een tamelijk hoge zuurgraad en middelmatig veel body. Niet zelden bespeurt men er een licht koolzuurprikje in en altijd heeft hij een kruidig, bijna muskaatachtig aroma dat heel in de verte doet denken aan het pikante aroma dat vrijwel alle Elzasser wijnen bezitten.

 

Grüner Veltliner reageert sterk op microklimaat en ‘terroir’ en is dan ook in meerdere stijlen te vinden. Zo zijn er lichte, fruitige varianten met een alcoholpercentage van ongeveer 11,5 % maar er zijn ook krachtigere, rijkere varianten met een alcoholgehalte van niet zelden rond de 14,5%.

 

Lichte Grüner Veltliners

De lichte Grüner Veltliners laten zich qua smaak het beste vergelijken met een Sauvignon Blanc; Het zijn fruitige wijnen met een aangename zuurgraad. In deze stijl kan de Gruner Veltliner het beste jong gedronken worden. Ideaal als drinkwijn, maar ook heerlijk bij visgerechten, gevogelte, asperges of een salade.

 

Krachtige Grüner Veltliners

Krachtige Grüner Veltliners passen meer in het rijtje van Chardonnay en Pinot Gris. Volle, rijke wijnen, met iets nootachtigs en het zo kenmerkende pepertje. Dit zijn uitstekende bewaarwijnen en kunnen bij veel verschillende gerechten geserveerd worden. Over het algemeen is de Grüner Veltliner een gezonde wijnstok en hij is uitstekend opgewassen tegen koude winters. Hij heeft iets last van Peronospera en rijpt vrij laat, waarbij probleemloos oogsten van 100 hl per ha worden gehaald.

 

Grüner Veltliners buiten Oostenrijk

In Moravie, aan de andere kant van de Tsjechische grens, wordt de variëteit verbouwd onder de naam Veltlin Zelene of Veltlinkske Zelene. Aan de Joegoslavische kant van de grens vinden we Grüner Veltliner hoofdzakelijk op de onontgonnen zandvlakte tussen de Donau en de Tisza terwijl hij in Hongarije rond Sopron de wat slappige Soproni Vletlini oplevert. In Hongarije kent men de Grüner Veltliner ook als Zoldveltelini.

 

Grüner Veltliner op Dranken.nlk

Het assortiment Grüner Veltliner in onze webshop is afkomstig van Winzer Krems. Winzer Krems is één van de toonaangevende wijnproducenten van Oostenrijk. Het bedrijf is gevestigd in het stadje Krems. Naast eigen wijngaarden betrekt het bedrijf van zo’n 1400 druiventelers uit de regio. In totaal gaat het om ongeveer duizend hectare. De wijngaarden liggen 70 km. ten zuiden van de hoofdstad Wenen.