Druif centraal: Sauvignon Blanc

Sauvignon-Blanc

Sauvignon Blanc

Wat is er lekkerder dan op een terras, in de tuin of op het balkon te genieten van de zon met een heerlijk glas Sauvignon Blanc. Met deze gedachte in het achterhoofd is de populariteit van wijnen van dit druivenras eenvoudig te verklaren.

 

Van Loire tot wereldburger

De ervaren wijnliefhebber denkt bij Sauvignon Blanc eerst aan Franse wijngebieden als Sancerre, Pouilly-Fumé of misschien Sauternes. Dit druivenras heeft zich echter ontpopt tot een wereldburger en is in vrijwel elk wijnproducerend land aangepland. In Nieuw-Zeeland is de Sauvignon Blanc zelfs uitgegroeid tot de nationale druif en komen volgens velen de beste Sauvignon Blanc wijnen uit dit land.

 

Sauvignon Blanc in de neus

Het ruiken aan een glas Sauvignon Blanc is een uiterst interessante bezigheid. Een goede Sauvignon Blanc stuift het glas uit en is zelfs op een meter afstand van het glas te ruiken. In een goed glas Sauvignon Blanc zijn aroma’s als grapefruit, groene appels, asperges, vers gemaaid gras, kruisbessen en vuurstenen te herkennen.

 

Een andere bekende geur die in Sauvignon Blanc te herkennen valt, is de ‘Pipi de Chat’ (kattenpis) Mits niet te overheersend wordt deze geur als positief ervaren. Welke aroma’s je ruikt is afhankelijk van de terroir, het herkomstgebied en uiteraard de hand van de wijnmaker. Daarnaast bestaan er ook diverse Sauvignon Blanc klonen, die elk hun eigen kenmerken hebben. Zo verwerkt Vina Vintisquero uit Chili in zijn Gran Reserva Sauvignon Blanc wel drie verschillende soorten Sauvignon Blanc klonen, die ieder hun eigen kenmerkende aroma’s aan de wijn toevoegen.

 

Sauvignon-Blanc-Sancerre-en-Pouilly-Fumé-Frankrijk

Frankrijk

Bakermat van de Sauvignon Blanc is zoals gezegd Frankrijk. Wereldberoemde streken zijn Sancerre en Pouilly Fumé. Sancerre brengt mooie knisperend frisse wijnen voort van de Sauvignon Blanc druif. Wijnen met de herkomstbenaming Pouilly-Fumé zijn daarentegen wat ronder en hebben iets meer body dan wijnen uit Sancerre.

 

Ook hebben Pouilly-Fumé wijnen vaak wat rokerige tonen. Afkomstig van vuursteen dat hier in de bodem te vinden is. Dit zou ook de naam Pouilly-Fumé kunnen verklaren. Het is ook mogelijk dat deze naam afkomstig is van de mist die ’s ochtends vanaf de Loire rivier als een deken over de wijngaarden heen valt. Naast vuursteen beval de bodem bij het dorpje Pouilly sur Loire ook mergel. Dit is ook het geval bij Sancerre, echter is de bodem hier wat kalkrijker. Het klimaat in de Loire vallei kenmerkt zich door korte hete zomers, met een lichte invloed van de Atlantische oceaan.

 

In de Bordeaux wordt de Sauvignon Blanc (naast de Sémillon en Muscadelle) onder andere gebruikt voor dessertwijnen die zijn gemaakt van door nobele rotting aangetaste druiven. De Sauvignon Blanc heeft hier meestal een aanvullende rol en voegt rijke aroma’s en finesse toe aan de wijn.

 

Chateau d’Yquem
Het wereldberoemde Chateau d’Yquem in de Sauternes heeft bijvoorbeeld 80% van zijn wijngaarden aangeplant met Sémellion en 20% met Sauvignon Blanc. Deze 20% is echter essentieel om de topwijn voort te brenen die d’Yguem al eeuwenlang is. Het is namelijk de Sauvignon Blanc die aan Sauternes zijn elegantie geeft.

 

Sauvignon-Blanc-Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland

Een land waar de Sauvignon Blanc druif een sleutelfunctie heeft is Nieuw-Zeeland. Toch staat dit druivenras hier nog helemaal nog niet zo heel lang aangeplant. De eerste aanplant van Sauvignon Blanc dateert pas van 1970. Het duurde echter nog tot de jaren tachtig totdat dit druivenras op grote schaal commercieel verbouwd werd.

 

In het begin van de jaren ’90 was de Sauvignon al uitgegroeid tot het vlaggenschip van de Nieuw-Zeelandse wijnbouw. De vraag naar Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc groeit sterk op de locale en internationale markt. Er wordt steeds meer Sauvignon Blanc aangeplant (van 1453 hectare in 1997 tot 8860 hectare in 2006, naar bijna 20.000 hectare in 2014), maar de vraag is nog altijd groter dan het aanbod, waardoor de prijzen van Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blancs hoog blijven.

 

Binnen Nieuw-Zeeland bestaat er verschil tussen wijnen van het Noorder- en Zuidereiland. De Sauvignon Blancs van het Noordereiland zijn rijper en rijker dan Sauvignons Blancs van het Zuidereiland, die vaak wat lichter en frisser zijn. Dit heeft voornamelijk met het verschil in klimaat te maken. Het Zuidereiland is wat koeler, waardoor het groeiseizoen langer duurt. Dit zorgt voor meer aroma’s van fris citrusfruit en een hogere zuurgraad in de wijnen.

 

Sauvignon-Blanc-Ventisquero-Chili

Chili

Ook Chili produceert uitstekende Sauvignon Blanc wijnen. Dé regio in Chili voor Sauvignon Blanc is de Casablanca vallei. De Cassablanca vallei bevindt zich ten westen van de hoofdstad Santiago, vlakbij de Stille Oceaan. De verkoelende invloed van de oceaan en de kalkrijke bodem maakt deze vallei uitstekend geschikt voor Sauvignon Blanc.

 

In tegenstelling tot de Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blancs zijn de Chileense over het algemeen goed betaalbaar. Vroeger stond in Chili de minder aangeschreven Sauvignonasse veel aangeplant. Sauvignonasse is een synoniem voor Sauvignon Vert en staat in Noord Italië bekend als Tocai Friulano. Het is een ander ras dan Sauvignon Blanc, al schijnt er wel enige verwantschap te bestaan. Dit ras is minder aromatisch, heeft minder zuren en minder extract.

 

Lange tijd werd Sauvignonasse verward met Sauvignon Blanc. Tegenwoordig hebben de meeste producenten hun Sauvignonasse geënt met Sauvignon Blanc en kom je Sauvignonasse als wijn niet meer tegen.

 

Sushi

Gerechten

Sauvignon Blanc wijnen zijn goed te matchen met diverse gerechten. Een klassieke combinatie is een Sancerre met een ‘Crottin de Chavignol’, een geitenkaas uit dezelfde regio.

 

Maar Sauvignon Blanc wijnen passen ook prima bij een frisse salade, diverse visgerechten of asperges en is één van de weinig wijnen die goed te combineren is met Sushi.

 

Bekijk in de webshop ons assortiment wijnen met Sauvignon Blanc