Druif centraal: Torrontès

Druif-centraal-Torrontes

Torrontès

Een unieke druif die zorgt voor een unieke wijn. Nog relatief onbekend, maar hard op weg om een grote hit te gaan worden.

 

Argentinië, als wijnland, groeit sterk in populariteit, en waar Malbec dé Argentijnse troef is voor de rode wijnen is de Torrontès dat voor wit. Alleen de geur van deze wijn is het al waard om een fles aan te schaffen.

 

Oorsprong Torrontès

De oorsprong van de Torrontès is niet geheel duidelijk. Het vermoeden is dat de druif oorspronkelijk uit het Spaanse Galicië afkomstig is. Tegenwoordig is de Torrontès eigenlijk alleen nog in Argentinië te vinden.

 

Een andere theorie is dat dit ras ontstaan is uit in Argentinië geïmporteerd muskaatzaad. Niet verwonderlijk gezien het feit dat de wijn in de neus eigenschappen van de Muscat bezit.

 

Meest aangeplant

De Torrontès is in Argentinië te vinden in drie, zeer nauw verwante, variëteiten. De meest voorkomende is de Torrontès Riojano uit Mendoza. Daarnaast is in Mendoza de Torrontès Mendocino en in San Juan de Torrontès Sanjuanino te vinden. De Torrontès is momenteel de meest aangeplante witte druivenvariëteit in Argentinië.

 

Een glas Torrontès is duidelijk te herkennen. De zeer bloemige geur die aroma’s van rozen, lychees en ander tropisch fruit bevat is onmiskenbaar. Een druivenras dat hier aan doet denken en voor verwarring zou kunnen zorgen, is de Gewürtztraminer.

 

Andeluna-Torrontes-Mendoza-Argentinie

Eigenzinnig karakter

Het probleem in het verleden was dat wijnen gemaakt van Torrontès, de verwachtingen die de neus belooft, op het smaakpallet niet geheel waarmaakten. Dit is echter de laatste jaren sterk aan het verbeteren. De kleur van de wijn varieert van licht groen-geel tot mooi goud-geel als van een graanveld in de herfst. Het eigenzinnige karakter van de Torrontès maakt het aan de ene kant een lastige, maar aan de andere kant een uitdagende opgave om een mooi gerecht te vinden dat goed bij dit druivenras past.

 

Torrontès & Spijs

Niet dat er persé iets bij gegeten moet worden, want de Torrontès is bij uitstek een wijn die geschikt is om in de voorjaar- of zomerzon op een terrasje als aperitief te drinken. Een mooie combinatie is Torrontès met schaal- of schelpdieren, maar een klassieke Tong Picasso is dankzij de vruchten ook een uitstekende match. De Torrontès is ook een uitstekende oplossing voor iemand die bij pittige Aziatische gerechten wijn wil drinken. Het is bijna onmogelijk om hier een goede fles wijn bij uit te zoeken, maar een Torrontès voldoet dankzij het kruidige, maar toch frisse karakter uitstekend.