Het verschil tussen Auslese & Beerenauslese

Nachtgold-auslese-en-berenauslese-Peter-Mertes-Dranken-nl-Header

Auslese & Beerenauslese

Zowel de Auslese als de Beerenauslese zijn vrij kostbare wijnen. Dat komt omdat voor het maken van deze wijnen veel tijd en geduld nodig is. Daarom wordt de wijn ook vaak verkocht in flessen van 0,375 liter of soms nog kleiner.

 

Auslese

De druiven worden met de hand geplukt om beschadigingen te voorkomen. Slechte en beschadigde druiven moeten uit de trossen worden verwijderd (Auslesen betekend vrij vertaald: uitzoeken). Door de late pluk bevat de druif extra suiker en smaakstoffen, waardoor de wijn meer smaak heeft.

 

Beerenauslese

Terwijl bij Auslese de onrijpe druiven uit de druiventrossen worden verwijderd, worden voor de Beerenauslese juist de meest rijpe druiven uit de trossen gehaald om apart tot deze bijzondere kwaliteitswijn te kunnen vergisten.

 

Trockenbeerenauslese

Er is nog een derde categorie; de Trockenbeerenauslese. Hierbij zijn nagenoeg alle druiven aangetast met edele rotting. Het risico dat een wijnboer loopt om zijn druiven zolang aan de druivenstok te laten hangen is zeer groot, een stevige regenbui kan bijvoorbeeld de gehele oogst vernielen. Daarnaast heeft de wijnboer de wetenschap dat de schimmel slechts eens in de 4 à 10 jaar optreedt.

 

Peter Mertes

Het bekende wijnhuis ‘Peter Mertes Weinkeller’ heeft in het Duitse wijngebied Rheinhessen enkele wijngaarden waar de Riesling druiven worden gebruikt voor het produceren van Nachtgold Auslese & Beerenauslese.

 

Nachtgold Beerenauslese

Nachtgold Beerenauslese is een prachtige edelzoete wijn. Deze Beerenauslese is honingzoet en blijft aangenaam licht en fris van karakter.

Heerlijk als aperitief, tijdens een dessert, als begeleiding bij taart en andere zoete gebakjes, gevarieerd kaasplankje of op zichzelf na een diner. Drink deze Nachtgold Beerenauslese licht gekoeld.

 

Nachtgold Auslese

De Auslese is iets minder zoet dan de Beerenauslese. Aroma’s van honing en rijp fruit als meloen en perzik komen naar boven. Er is een mooie balans tussen zoet en zuur. De wijn heeft een heerlijke lange afdronk.

 

Deze witte wijn is lekker als dessertwijn, bij fruit of pittige Aziatische gerechten. De Nachtgold Auslese dient licht gekoeld gedronken te worden.