Duitse wijngebieden: Baden

Baden-wijngebied-Duitsland

Duitse wijngebieden: Baden

Met 16.000 hectare aan wijngaarden is Baden het op twee na grootste wijngebied van Duitsland. Het wijnbouwgebied strekt zich, over ongeveer 400 km, uit van de Tauber in het Noorden tot aan het Bodenmeer in het zuiden.

 

Baden is een uniek wijnbouwgebied. Het gebied ligt zeer beschut tussen het Odenwald en het Zwarte Woud aan de ene kant en de Vogezen aan de andere kant, zodat dit de zonnigste en warmste regio van Duitsland is, met bijna mediterrane temperaturen.

 

Baden, mekka voor fijnproevers

Dankzij het milde klimaat en de goede bodem is Baden een van de beste wijnstreken van Europa. Uitstekende wijn, heerlijk eten en warme gastvrijheid, dat zijn de inwoners van Baden ten voeten uit: de regio is een mekka voor fijnproevers.

 

Door het milde klimaat is Baden, als enig Duits wijngebied, ondergebracht in de Europese Wijnbouwzone B. De wijnen moeten daarom hogere mostgewichten hebben dan elders. Veel zon en warmte, ‘de Kaiserstuhl’ is de warmste plaats van Duitsland, zorgen ervoor dat dat ook lukt.

 

Baden kent 9 districten

De negen districten (Bereiche) waarin het gebied onderverdeeld is, zijn landschappelijk en klimatologisch heel uiteenlopend. Zodoende komen er ook heel uiteenlopende wijnen vandaan.

 

In het noordelijke Tauberfranken, aan de Badische Bergstrasse en in de Kraichgau staan Rivaner, Riesling en Schwarzriesling op de voorgrond. In het midden van Baden, in de Ortenau, groeien vooral Spätburgunder en Riesling, terwijl in het zuiden, d.w.z. in de Breisgau, Kaiserstuhl en Tuniberg, voornamelijk Burgunders. Het Markgräflerland aan de grens met Zwitserland koestert de Gutedel als witte specialiteit.

 

Aan het Bodenmeer tenslotte gedijen vooral Spätburgunder en Müller-Thurgau. Baden is het belangrijkste Duitse wijngebied voor Spätburgunder. De druif mag zich in alle mogelijke stijlen en smaken, ook als rosé of Weissherbst, in grote populariteit verhogen. Steeds vaker worden krachtige maar soepele wijnen op barrique opgevoed.

 

Burgunderland

Baden is Burgunderland, de hele familie is vertegenwoordigd, met krachtige Grauburgunder, elegante Weissburgunder en subtiele Auxerrois. Badisch Rotgold is een roséspecialiteit die wordt samengesteld uit Spät- en Grauburgunderdruiven.

 

Ook interessant:

 

Duitsland is een schitterend wijnland!