Duitse wijngebieden: De Ahr

De-Ahr-wijngebied-Duitsland

Duitse wijngebieden: De Ahr

Dit kleine wijngebied net ten zuiden van Bonn geldt als ‘rode wijnparadijs’ van Duitsland. Het Ahrdal bestaat uit steile rotsachtige hellingen met smalle rivierkronkels. Wijntoeristen kunnen zich uitleven op de kilometers lange wandel- en fietsroutes die het Ahrdal doorkruisen.

 

Wijngaarden worden afgewisseld door fraaie stadjes zoals Altenahr en Ahrweiler. Waarbij met name Ahrweiler met zijn romatische vakwerkhuizen en volledig bewaard gebleven ringmuur het bezoeken meer dan waard is.

 

Rode wijn

De Romeinen wisten de klimatologische voordelen van het wilde en romantische Ahrdal ook al te waarderen en plantten er de eerste druivenstokken. Tegenwoordig presenteert het Ahrdal, in het noordwesten van Rheinland-Pfalz, zich nadrukkelijk als gebied voor rode wijn.

 
Ahrdal-Bad-Neuenahr-Ahrweiler Naast ‘koning’ Spätburgunder behoort ook de als even waardevol beschouwde Frühburgunder tot de specialiteiten van de regio. De topwijnen van de Ahr kunnen slechts met de grootste moeite geproduceerd worden.

 

Voor het werk aan de wijnstok en voor de pluk moeten wijnboeren door rotsspleten naar extreem steile wijngaardperceeltjes klauteren, waar soms maar een paar stokken naast elkaar staan. Het zware werk in de wijngaard wordt wel beloond met topkwaliteit.

 

Dromerig windt de Ahr zich in nauwe bochten door het grillige rotslandschap in de richting van de Rijn. De wijngaarden liggen tegen de arme rotsen aangeplakt.

 

Het zachte klimaat biedt de druiven in het Ahrdal optimale groeicondities, ook al omdat de overdag opgewarmde rotsen ‘s nachts hun opgeslagen warmte aan de druiven afgeven.

 

Ook interessant:

 

Duitsland is een schitterend wijnland!