Duitse wijngebieden: De Moezel

Moezel-wijngebied-Duitsland

Duitse wijngebieden: De Moezel

Dit klassieke wijngebied behoort tot de mooiste van Duitsland en niet zonder reden. De overheersend grijze en rode schieferbodems geven samen met de ideale zuid- tot zuidwestelijke oriëntatie van de hellingen de Riesling buitengewone rijkdom en innerlijk evenwicht.

 

Talrijke vondsten, waaronder diverse pershuizen uit de Romeinse tijd, getuigen van de grote wijnbouwtraditie. Tegenwoordig bevindt zich de helft van de aanplant in percelen op steile hellingen met een stijging van meer dan 30% en in terrassen.

 

De Moezel tussen Perl en Koblenz

Langs de Moezel tussen Perl en Koblenz, aan de Saar tussen Serrig en Konz, alsmede aan de Ruwer tussen Riveris en het stadsdeel Ruwer van Trier bebouwen ongeveer 5000 wijnboeren in 125 wijndorpen ruim 9000 hectare wijngaarden. Vaak onder moeilijke omstandigheden. Nergens anders ter wereld zijn zo veel steile wijngaarden te vinden als in het op vier na grootste wijngebied van Duitsland.

 

Het gebied is verdeeld in zes districten. Het district Burg Cochem aan de Beneden Moezel wordt tegenwoordig vaak
Terrassenmosel genoemd, omdat de wijnbouw er meestal alleen maar op terrassen mogelijk is. Hier bevindt zich ook de steilste wijngaard van Europa, de Bremmer Calmont. Het district Bernkastel wordt als Mittelmosel aangeduid. Het kerngedeelte van het gebied, met bekende gemeenten en wijngaarden.

 

Ten zuiden van Trier begint de Obermosel. Het district Moseltor, een deel van de Obermosel, behoort tot het Saarland. Verder wordt wijnbouw bedreven in het district Saar, terwijl het Ruwerdal het kleinste deelgebied vormt. Leisteen en Riesling domineren de wijngaarden langs Moezel, Saar en Ruwer.

 

Bernkastel Kues

Rieslingspecialisten aan de Moezel

Terecht beschouwen de boeren van de Moezel zich als Rieslingspecialisten. Die druif beslaat immers 5.000 hectare. De laatrijpende Riesling vindt hier ideale groeicondities. De beschutte ligging van het dal maakt de streek tot één van de warmste klimaatzones in Duitsland. De steile leisteenhellingen langs de rivieren slaan overdag de zonnewarmte op en geven die ’s nachts weer af. De wortels van de druivenstokken dringen meters diep de bodem in om mineralen en water te vinden. Wijnboeren kunnen van hun met de hand geplukte druiven unieke wijnen maken. Fijn, fruitig en met een enorme smaakdiepte bij een betrekkelijk laag alcoholgehalte – ideaal voor onbekommerd genieten.

 

Wereldberoemd zijn de edelzoete wijnen die ieder jaar bij veilingen recordprijzen halen. Maar ook liefhebbers van droge wijnen komen aan de Moezel aan hun trekken. Wijngoederen produceren er voortreffelijke, veelvuldig bekroonde ‘feinherbe’ en harmonieus droge wijnen. Andere druiven completeren het aanbod. Rivaner blijft de op één na belangrijkste druif. Aan de Obermosel is met de Elbling een druif thuis, die hier wellicht al 2000 jaar geteeld wordt. Er worden frisse, fruitige, ongecompliceerde droge wijnen en sekt van gemaakt.

 

In toenemende mate worden ook Weiss- en Grauburgunder, Auxerrois en Chardonnay aangeplant, die op kalkbodems uitstekende wijnen voortbrengen. Sinds het eind van de jaren tachtig komen er van de Moezel ook weer rode wijnen, met voorop Spätburgunder en Dornfelder.

 

Ook interessant:

 

Duitsland is een schitterend wijnland!