Duitse wijngebieden: Franken

Wijnland-Franken_Dranken-NL_Wijn_Duitsland

Wijngebied Franken

Het Frankische wijngebied wordt in het noorden begrensd door de Rhön, in het oosten door het Steigerwald, in het zuiden door het Tauberdal en in het westen door de Spessart. De aanplant telt ongeveer 6000 hectare. Daarmee behoort Franken tot één van de middelgrote wijnregio’s van Duitsland.

 

Wijngebied Franken

Met name de Silvaner gedijt optimaal op de muschelkalk- en keuperbodems en is het visitekaartje van de Frankische wijnbouw. Müller-Thurgau, de meest aangeplante druif in Franken, wordt door de jonge generatie wijnmakers modern gevinifieerd en beleeft zodoende een tweede jeugd. Het aandeel witte wijn bedraagt in Franken circa 80%.

 

Silvaner

Behalve Silvaner en Müller-Thurgau heeft ook Bacchus grote betekenis als regionale specialiteit. In meerdere opzichten onderscheidt wijngebied Franken zich van de rest van Duitsland. Het ligt wat afzijdig van de andere wijngebieden in het zuidwesten van Duitsland en de wijn uit Franken is in stijl voller en droger van smaak dan in veel andere Duitse wijngebieden. In bepaalde gevallen meer Frans van karakter dan Duits.

 

Het gebied staat vooral bekend om zijn droge, minerale Silvaner en zijn Muschelkalkbodem. Deze Muschelkalkbodem verschilt in oorsprong niet veel van de Kimmerische klei van Chablis of zelfs Sancerre. Hoewel de Silvaner niet overal in Duitsland tot grootse wijnen leidt, zijn diverse Silvaner hier uitmuntend. In stijl en kwaliteit doen zij niet onder voor een premier cru uit de Chablis.

 

Würzburg

Met ongeveer 125.000 inwoners is Würzburg de grootste stad van wijngebied Franken. De residentie- en universiteitsstad is schilderachtig gelegen aan weerszijden van de Main en een mooie combinatie van historie, cultuur en wijn.

 

Naast Würzburg telt Franken tal van middeleeuwse stadjes en dorpjes, schilderachtige landschappen met een bijna mediterraan klimaat en een eeuwenoude wijncultuur.

 

Bocksbeutel

De bocksbeutel is een traditionele wijnflesvorm uit de Duitse wijnstreek Franken. Het heeft een afgeplatte buikvorm met korte hals. Wijnproducenten uit Franken blijven vasthouden aan de eeuwenoude traditie om haar hoofdzakelijk witte wijnen te bottelen in deze bijzondere fles.

 

Ook interessant:

 

Duitsland is een schitterend wijnland!