Duitse wijngebieden: Hessische Bergstraße

Hessische-Bergstrasse-Dranken.nl

Hessische Bergstrasse

Wanneer het in maart of april elders nog vriest, begint aan Hessische Bergstrasse al de amandelbloei. De lente dient zich hier meestal vroeg aan. Na de amandelbomen volgen forsythia’s, kersen en abrikozenbomen, en magnolia’s.
Het Hessische deel van de Bergstrasse is sinds 1971 een zelfstandig wijngebied. De 440 hectare tellende aanplant is verdeeld over twee uit elkaar liggende districten.

Starkenburg

Het district Starkenburg begint ten zuiden van Darmstadt met geïsoleerde wijngaarden. Verder naar het zuiden toe, vanaf Zwingenberg, wordt de aanplant meer aaneengesloten. Wijnbouwcentra zijn Auerach, Bensheim en Heppenheim. Ten zuiden van Heppenheim houdt het district op aan de landsgrens van Hessen.

 

Odenwälder Weininsel

Het tweede, veel kleinere district, het zogenaamde Odenwälder Weininsel (wijneiland), heeft als officiële naam Bereich Umstadt. De naam verwijst naar het stadje Gross-Umstadt dat er het centrum van vormt. De beste wijngaarden zijn te vinden op de hellingen die naar het Rijndal toe liggen. Vaak zijn dat steile hellingen.

 

Op de Melibokus bij Zwingenberg, de hoogste berg van de regio, zijn de bovenste percelen in terrasvorm aangelegd. Door de versnippering in heel kleine percelen bieden de wijngaarden met hun bodem van oergesteente een hoogst schilderachtige aanblik.

 

Het kleine wijngebied produceert voornamelijk droge en halfdroge wijnen. De Riesling is kenmerkend voor de streek en wordt aangevuld door Rivaner, Grauburgunder, Silvaner, Kerner en Weissburgunder. Sterk in opkomst is de teelt van blauwe druiven als Spätburgunder, Dornfelder en St. Laurent.

 

Darmstadt

Met 151.879 inwoners is Darmstadt de grootste stad van de Hessische Bergstrasse. De ‘kreisfreie’ stad ligt in de Duitse deelstaat Hessen, net iets ten zuiden van de steden Frankfurt en Wiesbaden.

 

De inwoners van Darmstadt zijn over het algemeen hoog opgeleid en belezen, gecultiveerd en beschikken over een brede interesse dankzij de wetenschap, literatuur, kunst en architectuur. De stad heeft zich zo ontwikkelt dankzij de stichting van de kunstenaarskolonie Mathildenhöhe rond het jaar 1900. Met zijn schitterende jugendstilhuizen is deze heuvel nog altijd een heel bijzondere plek.
Hessische-Bergstrasse-vakwerkstadjes-Heppenheim-en-Bensheim-Dranken.nl

Nibelungenweg

Zo’n 2000 jaar geleden legden de Romeinen de eerste stenen voor de handelsroute strata montana. Tegenwoordig loopt hier een gedeelte van de Nibelungenweg. Die herinnert aan de gelijknamige sage die nauw met de regio Bergstrasse-Odenwald verbonden is. Vanuit het Rheinhessische Worms voert hij over de Rijn en via de stad Lorsch naar de Bergstrasse.

 

Vanuit de levendige vakwerkstadjes Heppenheim en Bensheim voeren twee routes tot diep in het Odenwald met zijn idyllische dalen. Het verloop van de routes is goed te volgen op Nibelungen-Siegfriedstraße.de, met alle plaatsen die er langs liggen.

 

Bergsträsser Winzerfest

In de eerste week van september vieren de Bergsträsser hun Winzerfest. Het grootste wijnfeest van de Bergstrasse duurt negen dagen lang en vindt plaats op de markt van Bensheim. Er is daar dan een heel wijndorp opgebouwd. Hoogtepunten zijn de proeverij, de optocht en het afsluitende vuurwerk.

 

Ook interessant:

 

Duitsland is een schitterend wijnland!