Duitse wijngebieden: Mittelrhein

Duits wijngebied Mittlerein

Mittelrhein

Met zijn steile wijngaarden, burchten en middeleeuwse stadjes biedt het Rijndal tussen Bingen en Bonn een schilderachtige aanblik.

 

Hier is het kleine wijngebied Mittelrhein te vinden, waar de Romeinen de eerste wijnstokken planten. De wijngaarden strekken zich uit over ruim 100 kilometer van Bingen tot vlakbij Bonn.

 

Dit gebied langs de Rijn is Duitsland op zijn mooist. Het smalle Rijndal met zijn vele dramatische rotsformaties vormt een imposante landschap, niet in het minst door de zeer arbeidsintensieve wijnbouw die overwegend op steile hellingen bedreven wordt.

 

Burchten en middeleeuwse dorpjes

Het zuidelijke gedeelte van dit unieke cultuurlandschap, het Oberes Mittelrheintal, werd in 2002 door UNESCO uitgeroepen tot cultureel werelderfgoed. Het is de kern van het wijngebied, met burchten boven op de hellingen en middeleeuws aandoende dorpjes langs de rivier.

 

Bij de Bopparder Hamm ligt aaneengesloten over vijf kilometer het grootste samenhangende geheel aan wijngaarden van de Mittelrhein. Bij de Mittelrheinischer Weinfrühling kun je hier jaarlijks eind april genieten van de nieuwe wijnjaargangen van het schitterende uitzicht.

 

Loreley

Aan de Mittelrhein vind je Rijnromantiek in optima forma, niet alleen aan de legendarische Loreley. Talrijke machtige burchten en oude slotruïnes staan dicht achter elkaar en in de dorpen en stadjes vind je nauwelijks een straat zonder Strausswirtschaft, Weinstube of Gutsschänke. De beste wijnadressen zijn onderscheiden als Haus der besten Schoppen Mittelrhein.

 

Wijnbouw wordt vrijwel uitsluitend bedreven op steile hellingen met terrassen. Door de moeilijke exploitatie is de aanplant teruggelopen tot ongeveer 470 hectare. Het Siebengebergte en de Loreley verdelen het gebied in twee districten. Met het oog op kwaliteit oogsten producenten gemiddeld maar 60 hectoliter per hectare.

 

Oberwesel-am-Rhein-Mittelrhein-wijngebied-Duitsland

Riesling

De arme kleien leisteenbodems op de steile hellingen, het warmteregulerende wateroppervlak van de Rijn en de lage opbrengst vormen de basis voor de hoge kwaliteit van de wijnen van de Mittelrhein. Producenten hebben hier een voorkeur voor klassieke druivenrassen.

 

Vooral de Riesling vindt aan de Mittelrhein ideale groeiomstandigheden. Hij presenteert zich mineraal, met een fijn aroma en levendige zuren. Met een aandeel van 70% in de aanplant is hij de nummer 1 onder de witte druiven, ver voor Müller-Thurgau, Kerner en Burgunder. De belangrijkste blauwe druif is de Spätburgunder.

 

Meer Duitse wijngebieden:

 

Duitsland is een schitterend wijnland!