Duitse wijngebieden: wijnstreek Nahe

Nahe-Wijngebied-Duitsland

Nahe

De Nahe is een linker zijrivier van de Rijn, die bij Bingen in de Rijn uitmondt. De Nahe loopt door Saarland en Rijnland-Palts en is 116 km lang. Aan de Nahe wachten de bezoeker glooiend groen, romantische rivierdalen en dramatische rotsformaties.

 

Het gebied aan de Nahe en de zijrivieren Glan en Alsenz kan bogen op een wijnbouwtraditie van 2000 jaar. De gastvrije wijnboeren zorgen hier voor een veelzijdigheid aan wijnen.

 

Aan de rivier zijn bovendien prachtige stadjes te vinden zoals Bad Kreuznach, Bad Bad Münster am Stein en Idar-Oberstein. De laatste is beroemd vanwege haar edelstenenindustrie.

 

Uitstekende omstandigheden

Een bewogen geologische geschiedenis heeft het Nahegebied een grote bodemvariatie gegeven. Druiven groeien op leisteen, vulkanische porfierbodems, löss of leem. Dat biedt mogelijkheden voor een veelvoud aan druivenrassen en wijnstijlen.

 

Dankzij beschutting tegen koude wind door de hoge Hunsrück zorgen milde temperaturen en veel zonneschijn voor een uitstekend klimaat voor de wijnbouw. Hier groeien op 4300 hectare druiven als Riesling, Rivaner en Silvaner. Ook Burgunders, Kerner, Scheurebe, Portugieser en Dornfelder zijn hier thuis.

 

Ruim 75% van de hier geproduceerde wijnen is wit, maar in het Nahegebied staat ook 463 hectare Dornfelder aangeplant, waarvan uitstekende rode wijnen gemaakt worden. Lievelingsdruif is echter de finesserijke Riesling, die een kwart van de aanplant in beslag neemt.

 

Idar Oberstein edelstenen stadje in het Duitse wijngebied Nahe

Jong wijngebied

De Nahe is een jong wijngebied waarvan pas met de aanpassing van de wijnwet in 1971 de grenzen werden vastgesteld. Daarvoor verkocht men de wijnen onder de verzamelnaam rijnwijn.

 

Meer Duitse wijngebieden:

Duitsland beschikt over een eeuwenoude wijncultuur. Het waren de Romeinen die de kennis van de wijnbouw meebrachten op hun veroveringstochten langs Rijn en Moezel.

 

De Duitse wijngaarden liggen rond de 50e breedtegraad en zijn daarmee de meest noordelijke van alle grote wijnbouwgebieden ter wereld.

 

Lees meer:
Duitsland is een schitterend wijnland!