Duitse wijngebieden: wijnstreek Pfalz

Wijngebied Pfalz Wijnland Duitsland_header

Pfalz

De wijnstreek Pfalz heeft nogal wat superlatieven, zoals het grootste wijnfeest ter wereld in Bad Dürkheim, maar ook de eerste en bekendste wijnroute, de Deutsche Weinstrasse.

 

De Deutsche Weinstrasse loopt over een lengte van 85 kilometer en verbindt de 130 wijndorpen tussen Bockenheim en Schweigen aan de grens met de Elzas.

 

Riesling

De Pfalz is met ruim 23.000 hectare wijngaarden het op één na grootste Duitse wijngebied. Het bestaat uit de districten Mittelhaardt-Deutsche Weinstrasse en Südliche Weinstrasse. Het zwaartepunt in de Pfalz ligt bij klassieke druiven, met voorop Riesling.

 

De Riesling er inmiddels de onbetwiste nummer 1 met ruim 5000 hectare wijngaard. Ook Weiss- en Grauburgunder zijn aan een sterke opmars bezig. Verder horen onder meer Silvaner, Müller-Thurgau, Scheurebe, Gewürztraminer, Kerner en Morio-Muskat tot het veelzijdige witte wijnaanbod van de Pfalz.

 

Dornfelder

Rode wijnen worden steeds belangrijker. Er is frisse Weissherbst van Portugieser en fruitige Spätburgunder. Het grote succesverhaal van de Pfalz is de Dornfelder, die er sinds enkele jaren furore maakt. De dieprode, meestal droge wijn overtuigt met zijn bijna zuidelijke charme.

 

Hetzelfde geldt voor de nieuwkomer Regent. Ondertussen zijn blauwe druiven goed voor een aandeel van 40%. De Pfalz is daarmee het grootste Duitse rode wijngebied.

 

Wijngebied Pfalz geografisch gezien

De Pfalz is een wijnregio in het zuiden van het Duitse bondsland Rijnland-Palts. Het gebied is 5.451 km² groot en heeft ongeveer 1,4 miljoen inwoners. Ongeveer een derde van de Pfalz wordt ingenomen door het Paltserwoud, dat samen met de Vogezen in Frankrijk één van de grootste wouden van Europa vormt.

 

Bekende plaatsen, naast Bad Dürkheim, zijn bijvoorbeeld Kaiserslautern en Neustadt an der Weinstraße.

 

Lees meer:

 

Duitsland is een schitterend wijnland!