Duitse wijngebieden: wijnstreek Rheingau

Wijngebied Rheingau_Weingut Schamari-Mühle im Elsterbachtal_Duitse wijngebieden

Rheingau

Het wijngebied Rheingau begint bij Wiesbaden, hier buigt de Rijn in een bijna rechte hoek af naar het westen. Dertig kilometer verderop, bij Rüdesheim draait de rivier weer naar het noorden. De loop van de Rijn wordt verandert door het Rheingaugebergte, een van oost naar west lopende uitloper van het Taunus gebergte.

 

Zo ontstond op de 50e breedtegraad de Rheinknie en op de smalle strook land op de rechter Rijnoever tussen Wiesbaden en Lorch het wijnbouwgebied Rheingau. Het loopt door in oostelijke richting tot Flörsheim-Wicker.

 

Bakermat Riesling

Dit mooie stukje aarde is beplant met 3100 hectare druivenstokken. De Rheingau is de bakermat van de Riesling. Hier staat 2500 hectare van aangeplant. Goede tweede is de Spätburgunder, waarvoor met name Assmannshausen bekend is.

 

Op de droge, stenige, naar het zuiden gelegen hellingen gedijt de Riesling bijzonder goed. Hij overleeft ook koude winterdagen en benut de lange rijpingsperiode voor de vorming van fijne fruitzuren en aroma’s. Al in 1775 werd op klooster Johannisberg het voordeel van een late pluk ontdekt.

 

Rheingauer Riesling Spätlesen

De Rheingauer Riesling Spätlesen zijn nog altijd de paradepaardjes van deze streek. En nog steeds werkt men hier aan de verbetering van wijnbouw en wijnproductie. De nieuwste kwaliteitsimpuls is de invoering van een onderscheiding voor de beste wijnen uit dit gebied: Erstes Gewächs. Dit toont de ambities bij de wijnboeren uit de Rheingau om de lat telkens weer hoog te leggen en buitengewone wijnen te bottelen.

 

Rheingauer Riesling Route

De 120 kilometer lange Rheingauer Riesling Route loopt door pittoreske wijndorpen. Gutsschänken en Strausswirtschaften nodigen onderweg uit tot een goed glas Rheingauer wijn, terwijl er geen gebrek is aan cultuurhistorische bezienswaardigheden.

 

Wie de markante uitzichtpunten van de Rheingau bezoekt, zoals het Niederwalddenkmal, Schloss Johannisberg, de Hallgartener Zange boven Oestrich-Winkel of de Bubenhäuser Höhe, ziet de historische wijnbouwcentra voor zich liggen.

 

Wijngebied Rheingau_Kloster Eberbach_Duitse wijngebieden

Kloster Eberbach

Om te beginnen is er de voormalige cisterciënzer abdij Kloster Eberbach, een van de best bewaard gebleven middeleeuwse kloostercomplexen in Duitsland. De Johannisberg is niet alleen bekend om het gelijknamige, op de ruïnes van een klooster gebouwd slot, maar ook wijnhistorisch als de plaats waar de Spätlese geboren is.

 

Ook niet over het hoofd te zien is de Forschungsanstalt für Wein-, Obst- und Gartenbau in Geisenheim, de hogeschool die door omvangrijk onderzoek telkens nieuwe impulsen voor kwaliteitsverbetering levert.

 

Culinair

Rheingauer wijngoederen en gastronomen bieden het hele jaar culinair genoegen op hoog niveau. Met het Gourmet- und Weinfestival in maart, de Schlemmerwochen eind april, het Rheingau Musik Festival in de zomermaanden en de Glorreiche Rheingautage in november. Een unieke belevenis bieden ook de traditionele wijnveilingen in Kloster Eberbach.
 

Lees meer:

 

Duitsland is een schitterend wijnland!