Duitse wijngebieden: wijnstreek Rheinhessen

Wijngebied Rheinhessen Duitsland

Rheinhessen

Rheinhessen is met ongeveer 26.000 hectare het grootste wijngebied  van Duitsland en wordt ‘het land van de duizend heuvels genoemd’. Rheinhessen ligt op de linker oever van de Rijn en wordt in het noorden en oosten omsloten door de grote Rijnbocht. Met de stroom van de Rijn mee komt men steden als Worms, Nierstein, Mainz en Bingen tegen. Bijna ieder dorp in Rheinhessen kan bogen op een lange wijnbouwtraditie.

 

Ideaal wijnbouwklimaat

De Romeinen bedreven al wijnbouw op de linker Rijnoever en de oudste oorkonde over een Duitse wijngaard heeft betrekking op een wijngaard in Rheinhessen, de Niersteiner Glöck. Er heerst hier een ideaal wijnbouwklimaat doordat de bergen in het westen voor beschutting zorgen, er een geringe hoeveelheid neerslag valt, de zomers warm en de winters mild zijn.

 

Nieuwe generatie Rheinhessische wijnproducenten

Ook de nieuwe generatie van jonge Rheinhessische wijnproducenten weet de ideale omstandigheden te waarderen. De afgelopen jaren hebben ze de aandacht weten te trekken met klasse wijnen, o.a. met Rieslings van de Rijn en uit het heuvelland.

 

Druivensoorten Rheinhessen

De traditionele druif van de streek, Silvaner, laat zich hier veelvuldig zien. Als klassieke witte druiven zijn met name Burgunders sterk in opkomst. Ook heeft de aanplant voor rode wijnen zich in tien jaar tijd meer dan verdubbeld, in het bijzonder dankzij de Dornfelder.

 

Kaart wijngebied Rheinhessen Duitsland

Selection Rheinhessen

Een derde van de aanplant in Rheinhessen is nu bestemd voor blauwe druiven. Rheinhessens wijnboeren produceren zowel moderne, ongecompliceerde wijnen als absolute topproducten. Sinds de jaren negentig is er de Selection Rheinhessen – een ambitieuze categorie mooie droge wijnen. Het programma draait om authentieke wijnen op het hoogste niveau.

 

Sekt

Sekt is de benaming voor mousserende wijnen uit Duitsland. Al 25 jaar geleden brachten producenten in Rheinhessen de eerste sekt van de boer op de markt. Het heeft geleid tot een sektcultuur van betekenis. Voor de betere sekt wordt de Rieslingdruif gebruikt.

 

Sekt wordt gemaakt volgens de méthode traditionnelle de zogenaamde “Flaschengärung”

of transvasiermethode. Sekt wordt, ten onrechte, vaak verward met Perlwein en Schaumwein. Dit is ‘stille’ wijn waar koolzuur aan wordt toegevoegd, eenmaal uitgeschonken zullen de bubbels snel verdwenen zijn.

 

Liebfraumilch

Bijna iedereen kent de namen Liebfraumilch, Oppenheimer Kröten­brunnen en Nier­steiner Gutes Domtal. Veel van deze wijnen komen uit Rheinhessen, het  zijn goedkope zoete witte wijnen van een matige kwaliteit.

 

Mede door deze wijnen is het matige imago van Duitse wijnen ontstaan. Extra vervelend voor de regio Rheinhessen is dat de namen van goedkope wijnen ook nog eens veel lijken op wijnen van hoge kwaliteit.  Zo komen er uit Nierstein en Oppenheim ook wijnen die tot de beste van Duitsland behoren.

 

Toekomst wijngebied Rheinhessen

Het grootste wijngebied van Duitsland beschikt over een ideaal wijnbouwklimaat en er staat een nieuwe generatie Rheinhessische wijnproducenten klaar om hun ‘wijnkunsten’ te vertonen. Rheinhessen is dus een interessant wijngebied om de komende jaren in de gaten te houden