Duitse wijngebieden: wijnstreek Saale–Unstrut

Wijngebied-Saale-Unstrut-Duitsland-Dranken

Saale–Unstrut

In het jaar 998 bevestigd Otto III, keizer van het Heilige Roomse Rijk, de schenking van enkele wijngaarden aan het klooster Memleben. Hiermee werd de basis gelegd voor een lange traditie van wijnbouw in het gebied Saale-Unstrut.

 

Het wijngebied dankt zijn naam aan de twee rivieren Saale en Unstrut want de meeste wijngaardterrassen liggen in de nauwe dalen ervan. Hier ligt, op de 51e breedtegraad, het noordelijkste wijnbouwgebied van Duitsland. Toch geeft de natuur de streek een uitgebreid groeiseizoen.

 

Wijngaarden

De uitgebalanceerde mix van zon en koelte zorgt voor fijne, frisse wijnen. Aangezien winterkou en nachtvorst in het late voorjaar op de loer liggen, is wijnbouw alleen mogelijk op goed beschutte plaatsen. De hellingen met wijngaarden liggen overwegend op het zuiden. In de riviervalleien zorgen ‘warmte-eilanden’ voor een bijzonder mild microklimaat. Bovendien hoort de streek met slechts 500 mm neerslag tot de droogste wijngebieden van Duitsland. De zon schijnt er zo’n 1600 uur per jaar, de gemiddelde opbrengst bedraagt slechts 50 hl/ha.

 

Er zijn hier oorspronkelijke landschappen te vinden: steile terrassen, eeuwenoude droge muurtjes en wijngaardhuisjes, afgewisseld met boomgaarden en uiterwaarden. Hoog daarboven verheffen zich machtige burchten. Cultuur, geschiedenis, natuur, romantiek en wijn zijn hier op vanzelfsprekende manier met elkaar verenigd. De druivenstokken geven het rivierlandschap zijn onmiskenbaar eigen karakter, al ruim 1000 jaar lang.

 

Wijngebied Duitsland Saale-Unstrut

Druivensoorten

De wijnstreek Saale-Unstrut biedt met meer dan 60 druivensoorten een enorme veelzijdigheid. Als specialiteiten uit de streek gelden de Weissburgunder en de Grauburgunder (Pinot Gris), maar ook de minerale Silvaner, frisse Riesling en de aromatisch Müller-Thurgau. Tot de rariteiten horen Gutedel en de rode André, die alleen in de wijnstreek Saale-Unstrut groeit. Natuurlijk mogen ook blauwe druivensoorten, zoals de Blauer Zweigelt, Spätburgunder, Dornfelder en Portugieser niet ontbreken.

 

Naumburg

Naumburg is de belangrijkste toeristenplaats van het wijngebied Saale-Unstrut. Het is één van de mooiste steden van Midden-Duitsland. In de Middeleeuwen beleefde de oude bisschopsstad haar bloeiperiode als belangrijke beurs- en handelsplaats. Imposante koopmanshuizen, de stadswallen, het prachtige Marktplein en de wereldberoemde Dom zijn getuigen van een rijke historie.

 

Langs de idyllische rivieroever ligt een uitgebreid net van fietsroutes. Deze verbinden diverse wijngaarden, wijnbouwbedrijven en wijnlokalen, waar men een glaasje van het edele vocht kan drinken en de wijn ook kan kopen. Nog bekender dan de wijn is de ‘Rotkäppchen Sekt’ uit de Sektkelder in Freyburg.

 

Lees meer:

 

Duitsland is een schitterend wijnland!