Een goed glas…

Door Bram van Glabbeek

 

 

Goede drank hoort in een goed glas en bij whisky is dat niet anders. Veelal wordt whisky geassocieerd met de klassieke tumbler, een robuust glas met een brede opening zodat het ijs er makkelijk bij kan. Een glas wat prima dienst doet bij een blend.

Veel whiskyliefhebbers geven de voorkeur aan een glas wat eleganter is, waar je de whisky lekker in kunt draaien zodat de aroma’s loskomen. Er zijn vele soorten glazen op de markt en een aantal wil ik graag aan u voorstellen:

 

Glas 1

 

 

 

Het tulp of libbeyglas was lange tijd de standaard voor whiskyproevers. Een prettig glas wat je makkelijk aan de steel kunt vasthouden. Ook is het bij zo’n steel-glas makkelijk om de kelk vast te houden zodat het gouden vocht met de hand wat verwarmd kan worden. Het verwarmen kan eveneens helpen de aroma’s meer los te krijgen. Toen ruim 10 jaar geleden de grotere whisky festivals hun entree maakten, werd dit glas gekozen om de drank uit te serveren. Het is redelijk goed verkrijgbaar in huishoudzaken en groothandels tegen een zeer acceptabele prijs.

 

 

 

Glas 2

 

 

 

 

Het Glencairn glas werd na enkele jaren de opvolger op de festivals van het tulpglas. Ongeveer dezelfde vorm, maar dit glas heeft een veel dikkere voet. Het voelt daardoor lekker stevig aan, je hebt echt iets in je handen. Omdat het een lager model is valt het niet snel om en dat scheelt behoorlijk wat breuk tijdens het gebruik. Persoonlijk vind ik het een nadeel dat het lastiger is om mijn geliefde drank te verwarmen met de handen. Daartegenover staat dat een bijzonder degelijk glas is.

 

 

 

 

Glas 3

 

 

 

 

Het bugatti glas is een hoog glas wat het bijzonder elegant maakt. Heerlijk de whisky laten swingen in het glas, vasthouden aan de kelk of aan de voetplaat, het kan allemaal en ik vind het er fraai uitzien. Door de sierlijkheid is dit glas wel wat breekbaarder. In de vaatwasser willen ze weleens sneuvelen.  Er zijn veel connaisseurs die zweren bij dit glas en een groot internationaal whiskyfestival in Limburg an der Lahn, Duitsland,  gebruikt het al jaren naar volle tevredenheid.

 

 

Glas 4

 

 

 

 

Tot slot het copita of sherryglas. Dit glas wordt veel in de whiskyindustrie gebruikt door de “neuzen” van de bottelaars. De neuzen zijn de mensen die whisky’s beoordelen op geur en beslissen waar hun beoordeelde vaten voor gebruikt worden. Dit kan voor blends, single malts of gelimiteerde oplagen zijn. De vorm wijkt af van de vorige 3 en daardoor zal de geur- en smaakbeleving net wat anders zijn. U kunt dit glas in wat variaties vinden met steelhoogte en dikte van het glas.

 

 

 

 

Maar wat is nu het ideale glas zult u zich afvragen? Eerlijk gezegd; dat weet ik (nog) niet. We zijn op initiatief van onze whiskyvereniging samen met een producent een onderzoek gestart naar wat liefhebbers vinden van hun ideale glas. Dit gebeurt middels een enquête die u tot en augustus 2014 kunt terugvinden op onze website. Op basis van deze bevindingen wordt een klein aantal proefmonsters gemaakt (proefglazen in de meest letterlijke zin). Vervolgens wordt er een proeverij gehouden met slechts enkele whisky’s die in verschillende glazen geschonken wordt. Uiteindelijk zal er een glas ontworpen zijn wat met volledige input van liefhebbers is gemaakt en waarin de whisky optimaal tot zijn recht komt. In het najaar verwacht ik daarvan de eerste foto’s te kunnen laten zien en wie weet kunt u zelf dit jaar al proeven uit een glas waar u zelf een bijdrage aan heeft geleverd.

 

 

Column

 

 

Bram

 

 

Bram van Glabbeek is naast zijn gewone full time baan voorzitter van de Usquebaugh Society. De Usquebaugh Society is een non-commerciële whiskyvereniging die liefhebbers van het vloeibare goud bijeen brengt. De vereniging draait volledig op enthousiaste vrijwilligers. Op de Usquebaugh website vindt u meer informatie.