Een jaargetijde voor steelpan wijnen

Michel van Tuil Header_2Michel van Tuil   “Een jaargetijde voor steelpan wijnen”

 

Elke dag wandel ik met mijn hond een uurtje door de bossen. De laatste weken doet de herfst zijn intrede met regen, stevige wind en schitterende verkleurende en ronddwarrelende bladeren. Als de temperatuur dan richting het vriespunt gaat, dwalen mijn gedachten af naar Hollandse stamppotten, winterse stoofpotten en wildgerechten.

 

Onder het lopen zoek ik naar wijnen die hier bij passen. Een wijngebied dat al snel bij me opkomt is de Côtes du Rhône.De rivier de Rhône doorsnijdt het wijnlandschap, met aan weerszijden van de oevers over een lengte van 200 km wijngaarden. De streek wordt opgesplitst in een noordelijk en zuidelijk deel. Het smalle noorden (steel) staat onder invloed van een landklimaat en de wijnstokken zijn op smalle terrassen en heuvels aangeplant. De druif voor rode wijnen hier is de syrah. Over het algemeen zijn het stoere, gulle en stevige wijnen die uit dit deel van het Rhône dal komen.

 

untitledWat te denken van een heerlijke Côte Rôtie, een zon  doorstoofde Hermitage, een fruitvolle kruidige Crozes Hermitage, een volle soepele Saint-Joseph en een krachtpatser uit Cornas. Bij deze wijnen zijn mooie passende gerechten te verzinnen.

 

Het grote ronde zuidelijk deel (pan) staat onder invloed van een Middellands zeeklimaat. Hier wordt gebruik gemaakt van meerdere druivenrassen, die in bepaalde percentages in de wijn voorkomen. De meest aangeplante variëteiten zijn Grenache, Syrah, Cinsaut, Carignan en Mourvèdre.

 

De rode zuidelijke Rhône wijnen zijn een optelsom van de verschillende druivenkarakters. De grote plas van gewone Côtes du Rhône geeft ons plezierige, makkelijk drinkbare wijnen. Iets voller en warmer van smaak zijn Village wijnen met of zonder gemeente naam.

 

Maar mijn hersens geven mij vooral signalen van de gemeente appellations die zo fraaie rode wijnen voortbrengen. Châteauneuf-du-Pape,Vacqueyras, Gigondas, Rasteau, Beaumes-de-Venise en Vinsobres zijn aantrekkelijke rode wijnen. In geur en smaak ontdekken we vaak rijpe kersen, pepertjes, specerijen, laurier en andere kruiden. De afdronk is lang en beklijvend.

 

De hond eist aandacht op en verstoort mijn heerlijke gedachte. Na onze thuiskomst de boekenkast ingedoken voor een recept met wildzwijn en heb dit in het weekend gemaakt.

 

Dit recept wil ik jullie niet onthouden.

 

Met vriendelijke wijngroet

 

Michel van Tuil

 

 

Wijntip:

 

Drink hierbij een Châteauneuf-du-Pape, Gigondas of een Vacqueyras en je etentje kan niet meer stuk.

 

Michel van Tuil