Een slainthe naar een ieder dit leest

Henri Goossen whisky kenner

Door Henri Goossen

 

Mijn naam is Henri Goossen en ik ben een Beroepsalcoholist. Dat is hoogstwaarschijnlijk een term die u nog niet eerder bent tegengekomen. Dat betekent dat ik een substantieel gedeelte van mijn geld verdien met alcohol en het (laten) proeven daarvan. In mijn geval is dat met Single Malt whisky, in volume met afstand  het meest verbreide distillaat ter wereld. Ik trek door Nederland en het Duitse grensgebied om groepen te leren genieten van de vele verschillende variaties van de whisky, op een manier die de deelnemers niet snel zullen vergeten.

Hoezo niet vergeten zult u denken, nou omdat ik de deelnemers emotie en passie laat ontdekken. En ik niet de verkoper ben, dat is uiteindelijk de slijter. Dat betekent dat whisky, in mijn optiek, draait om emotie en niet om ratio, mensen moeten weten dat er niet één lekkere whisky bestaat. Je vindt een whisky lekker totdat je er één ontdekt die nog lekkerder is. Dat betekent dan niet dat de vorige niet meer lekker is, nee dit betekent dat er nog een lekkerder whisky is.

 

Je moet dan alleen als liefhebber weten op welk ogenblik welke whisky het beste bij je past. En dat varieert naar emotionele gesteldheid. Soms kies je een whisky, zacht en rond, uit de mooiste glens van de Speyside en op een ander moment zoek je de roughness en de peat van de eilanden. Goethe wist het al: Entweder Himmelhoch jauchzend oder bis zum Tode betrübt, en zoek dan daar je whisky bij. Dat is natuurlijk een erg interessante uitdaging om dan je “publiek” zo te kunnen voorlichten dat men op het rechte pad van de whiskykeuze beland.

 

Gedurende mijn proeverijen kom ik  in contact met de “searchers and the finders” van de juiste Single Malt. En dat in een tijd waar de één na de andere nieuwe whisky zijn intrede doet, je moet nu al heel goed kunnen schakelen. Zo had je de afgelopen jaren een hausse van mooie Woodfinishes en nu zoeken de grote jongens het grote geld in de niet gedateerde, no-age, Single Malts; Macallan met Amber cum suis, en the Dalmore met zijn Rivermalts for example. Je moet dan laten zien dat je als Beroepsalcoholist een open mind houdt en objectief blijft. Ja, beste lezers het is niet zomaar lekker wegtikken, het is de hogeschool variatie op drinken en op proeven in het bijzonder.

 

En als u dan nagaat dat ik hier en nu kan beweren dat ik én een open mind heb en objectief ben, is dat een boute uitspraak. Dat komt omdat ik niet in dienst ben van een importeur of een ander aan drank gerelateerde firma al dan niet uit Schotland. Ik ben uiteraard wel subjectief in mijn proeven want ik gebruik alleen maar lekkere Single Malts uit de gehele wereld, en wat zijn dat er veel.

 

In gezelschap of alleen met een sigaar, whatever maar drink bewust emotioneel en niet teveel!

proost

 

 

 

Sincerely yours Henri Goossen


Reacties


Er zijn momenteel geen reacties gegeven op dit bericht.