El Dorado Rum en de gouden legende van Guyana

El-Dorado-Rum-en-de-gouden-legende-van-Guyana-Dranken-nl

El Dorado Rum en de gouden legende van Guyana

Toen Columbus in 1498 Guyana ontdekte werd het land bewoond door de Arawak en Carib indianenstammen. Zo’n 150 jaar later kwamen de Nederlanders naar Guyana en vestigden hier de eerste nederzettingen (Essequibo en Berbice). In 1752 werd de derde Guyana nederzetting (Demerara) gesticht aan de vruchtbare oevers van de grote Demerara rivier.

 

De Nederlanders begonnen met de aanleg van suikerrietplantages langs de kustvlakte en de oevers van de grote rivieren. Met behulp van molens werd de geoogste suikerriet geplet. Uit het sap dat hierbij vrijkomt werd suiker gewonnen.

 

Het resterende, ongebruikte sap werd als afvalproduct beschouwd. Totdat de Britten op het idee kwamen om dit sap te distilleren. Dit bleek zo populair dat in 1670 elke suikerplantage in het Caribische gebied over een eigen distilleerderij beschikte.

 

In 1814 werden de drie Guyanese kolonies overgedragen aan de Britten en kwam er een eind aan de Nederlandse ‘inbreng’ in de El Dorado rum geschiedenis. Het aantal plantages nam in de 19e eeuw in rap tempo af.

 

Veel suikerplantages en distilleerderijen werden samengevoegd, met als hoogtepunt de samenvoeging van de verschillende distilleerderijen tot ‘Demerara Distillers Limited’ op de laatst overgebleven plantage; de Diamand plantage op de oostelijke oever van de Demerara rivier.

 

Wooden-still-Demerara-Distillers-met-El-Dorado-Rum Dranken-nl

El Dorado rum

De door Demerara Distillers geproduceerde rum wordt op de markt gebracht onder de naam El Dorado Rum. Meer dan 300 jaar ervaring en historie in suiker- en rumproductie zijn terug te vinden in deze veelzijdige rums.

 

De distilleerderij en zijn rums onderscheiden zich door het gebruik van een aantal unieke stills, elk van origine afkomstig van verschillende suikerplantages in Guyana. De bekendste stills zijn de drie houten stilles, te weten:

 

– Enmore – Wooden Continuous Coffey Still
– Port Mourant – Wooden Double Pot Still
– Versailles – Wooden Single Pot Still

 

Deze drie zijn gemaakt van Guyanees hardhout, genoemd Greenheart. Het feit dat de stills van hout gemaakt zijn draagt bij aan het unieke karakter van de El Dorado Rum, omdat het hout van de stills een unieke smaak toevoegt aan de rum.

 

El Dorado Fine Cask & Classic Cask

De rums van El Dorado zijn in te delen in twee categorieën:

 

Fine Cask Aged

Premium rums, 3, 5 en 8 jaar oude rum. Deze serie is geschikt voor hoogwaardige cocktails.

 

Classic Cask Aged

Traditionele rum, 12, 15 of 21 jaar gerijpt, komt puur of met ijs het beste tot zijn recht.

 

Met de historische stills heeft Demerara Distillers als enige distilleerderij de capaciteit en het onderscheidend vermogen om unieke rums te creëren.

 

Stad van goud

De naam El Dorado is overigens ontleent aan de legende over een fabelachtige stad van goud, welke ergens in de binnenlanden van Guyana gelegen moet hebben. Ondanks de vele zoektochten naar deze mythische stad, is hij nooit gevonden.

 

Het goud dat tegenwoordig blinkt bij de Demerara Distilleerderij is van de vele prijzen die de El Dorado Rums in de loop der tijd in de wacht hebben gesleept. Zou de El Dorado legende uiteindelijk dan toch bestaan?

 

Bekijk ons assortiment El Dorado Rum in de webshop.

 

Cocktails met El Dorado Rum

 

Perfect-Serve-Mai-Tai-El-Dorado-Cocktail-Dranken_NL_HeaderMai Tai Guyana
De Mai Tai cocktail werd waarschijnlijk voor het eerst gemaakt in het door Trader Vic in Trader Vic’s restaurant in Oakland, Californië. De toevoeging Guyana komt voort uit het feit dat voor deze cocktail, voor zowel de witte als de bruine rum, El Dorado Rum uit Guyana wordt gebruikt.

 

Guyana ManhattanGuyana Manhattan
Een cocktail op basis van rum, vermouth en Bitter Thruth Aromatic Bitters. Door deze combinatie is Guyana Manhattan, in tegenstelling tot de tropische varianten, uitstekend te drinken tijdens een fraaie lenteavond.