Fles wijn nog niet leeg? Neem een stukje chocolade!

Door Jeroen ter Wal

 

Stel je het volgende voor: Je zit in een restaurant aan een romantisch diner met je partner. In je glas  een stevige rode Bordeaux. Op je bord lag een perfect gebakken tournedos. De bediening komt de borden uithalen. Ze hoeven niet te vragen of het gesmaakt heeft, dat kunnen ze zien. De borden zijn leeg. Een goede gastheer/vrouw zal bij het uithalen van de borden meteen vragen of je misschien een kaasplankje wilt om bij de wijn op te eten. Je kijkt naar de fles, er zit nog ongeveer een kwart wijn in….. jullie besluiten om kaas te bestellen.

 

Geruisloos komt de bediening weer aan tafel om het bestek in te dekken. De fles wijn wordt meteen uitgeschonken in de glazen. Je zit nog even gezellig te praten en voor je het weet zijn de wijnglazen leeg. Er zat toch niet zoveel wijn in de fles dan in je dacht. De kaas wordt geserveerd en dan komt de onvermijdelijke vraag: “Wilt u er een glaasje port bij?” Vanzelfsprekend bestel je een glas port, natuurlijk is het lekker maar je wilde toch de wijn bij de kaas opdrinken?

 

Zelf heb ik de gasten een paar keer verrast toen ik zag dat er nog wijn in de fles zat. Ik vroeg in de keuken een paar stukjes pure chocolade en presenteerde dat naast de rode wijn. In eerste instantie krijg je dan vragende gezichten van de gasten maar dan ga je uitleggen dat de tannine in de wijn prima aansluit bij de bittere en droge tonen van de cacao.

 

De gasten aan tafel waren aangenaam verbaasd over de combinatie van wijn en chocolade, en vaak geeft deze combinatie ook een leuk begin van een discussie. Wijnen met minder tannine kunnen ook goed gecombineerd worden met chocolade. Neem als globale vuistregel aan: “hoe minder tannine in de wijn, hoe lager het cacao gehalte”

 

Gebruik de chocolade om het laatste uit de fles op te drinken, als je dat gedaan hebt kun je het kaasplankje gaan bestellen. Daar kun je natuurlijk een glas port bij bestellen maar steeds vaker zie je in restaurants naast een assortiment kaas ook kaas-wijn combinatie. Gelukkig want over het algemeen krijg je in Nederland zo’n uitgebreid assortiment met kaas dat de wijn die in je glas zit er toch niet bij past.

 

Zoek je een passende wijn bij je kaasplank dan moet je echt gaan combineren, daarover de volgende keer meer.

 

Over de columist

jeroenJeroen ter Wal kreeg van jongs af aan al te maken met de Horeca doordat zijn ouders een eigen Hotel hadden in Drenthe. Na het in 1996 behalen van zijn diploma Middelbare Hotelschool (MHS) in Groningen, belandde hij in hofstad Den Haag, waar hij ging werken bij het prestigieuze Kurhaus Hotel. Vervolgens deed hij ervaring op bij het Sofitel in Den Haag en restaurant–hotel Savelberg in Voorburg.Bij Savelberg begon zijn passie voor wijn te groeien, niet zo verwonderlijk met een wijnkaart met ruim 750 wijnen!

 

In 1999 verhuisde Jeroen naar Twente om als sommelier te gaan werken bij Hotel de Wiemsel in Ootmarsum. In 2000 rondde hij in één keer zijn studie af voor Vinoloog van de Wijnacademie. Jeroen heeft verder nog als sommelier gewerkt bij Landgoed de Holtweijde in Lattrop, Hampshire Hotel Ahaus (Duitsland) en Landgoedhotel de Wilmersberg in de Lutte. Sinds 2007 doceert Jeroen aan de Hogeschool Tio het vak vinologie.

 

In 2012 heeft Jeroen het bedrijf Ariva Wijnbeleving opgericht en geeft hij proeverijen en wijntrainingen. Daarnaast is hij voorzitter van het Alliantie van Twents Gastheerschap, een club die het Twents gastheerschap promoot en workshops organiseert om de vakkennis van de leden op peil te houden.   Zijn motto: “Water drink je voor de dorst, wijn om van te genieten


Reacties


Er zijn momenteel geen reacties gegeven op dit bericht.