Gemiste (wijn)kans voor Louis van Gaal

Naamloos-1

Door Jeroen ter Wal

 

Ik ben waarschijnlijk niet de enige in de Nederland maar ik zeg het maar gewoon: “Ik snap Louis van Gaal niet!” Jarenlang moeten wij in Nederland aanhoren dat hij nog heel graag een WK wil meemaken als coach. En dan is het zover en gaat hij pas een week van te voren naar Brazilië. Ik had het anders gedaan.

 

Leuk zo’n trainingskamp in Noordwijk en dan tussendoor een paar dagen naar Portugal maar ik had dat hele traject over geslagen. Ik was meteen naar Zuid-Amerika gegaan. Om precies te zijn ik had lekker twee weken in Argentinië een trainingskamp belegd. Is toch ideaal daar! Klimaat helemaal top, iets koeler dan Brazilië dus de spelers kunnen al aan de temperatuur wennen. Het is een uitgestrekt land dus ruimte genoeg voor voetbalvelden, toerisme en hotels.BBQ En wijn

 

Denk je aan Argentinië dan denk je ook meteen aan barbecue, en dat had het geheime wapen van het Nederlands Elftal kunnen worden. Voor de teamgeest zou het mooi zijn als een deel van de selectie het vlees gaat grillen en het andere deel de wijn verzorgd.

De spelers zullen goed moeten overleggen en verschillende wijnen moeten proeven, want een barbecue in Argentinië is wel iets anders dan in Nederland. Biefstuk, entrecote, kip, allerlei soorten vlees gaat er in  Argentinië op de barbecue terwijl wij hier in Nederland vaker een hamburger, worstje, speklap of frikandel op de barbecue leggen.

 

Dan komt natuurlijk de onvermijdelijke vraag: “Wat voor wijn serveren wij dhr. Van Gaal bij zijn vlees?” Dit is het moment dat er een leider op zal staan, iemand die zijn verantwoordelijkheid neemt, iemand die zijn nek durft uit te steken maar tegelijkertijd zeker is van zijn zaak. Tijdens het grillen heb je als kok heel veel invloed op de smaak van het vlees, wanneer je veel peper over de biefstuk maalt zal een Shiraz er beter bij aansluiten maar wanneer er naturel kip wordt gegrild zal er eerder een keuze gemaakt worden voor een Pinot Noir wijn.  De entrecote die op de barbecue ligt moet precies de juiste gaarheid hebben en moet goed op smaak zijn. Niet teveel peper en zout maar zeker ook niet te weinig. De wijn moet op de juiste temperatuur zijn, mag niet te warm of te koud zijn. Wordt het spannend wit of gaan we voor vertrouwd rood? Gezien de speelstijl van Louis zullen de spelers kiezen voor degelijkheid en zekerheid. De kans is groot dat er gekozen wordt voor een Malbec. Deze wijn heeft voldoende kracht om naast de entrecote te worden geserveerd maar ook mooie ronde tonen voor een eventueel garnituur zoals gepofte aardappel.

 

Als Louis daar dan in de zon zit te genieten van een perfect gegrilde entrecote met daarbij dat glas Malbec, zal hij toch ook wel erkennen dat er een team is ontstaan. En dat de spelers zelf ook wel een groot stuk vlees hebben verdiend. De spelers zullen dit zien als een beloning van de bondscoach en weten dat hij tevreden is over de teamsamenstelling. Oranje zal met nog meer vertrouwen doorreizen naar Brazilië. Want een team is moeilijk te verslaan!

 

Ik ben ervan overtuigd dat de spelers zich in Argentinië in alle rust hadden kunnen voorbereiden op het WK. Weinig last van de Nederlandse pers, lekker vlees op de barbecue en af en toe een glas wijn is echt niet verkeerd. Maradonna is ook een Argentijn, en wereldkampioen. Ik kan mij niet voorstellen dat hij nooit een glas wijn dronk.

 

 

Column

 

 

Jeroen ter Wal kreeg van jongs af aan al te maken met de Horeca doordat zijn ouders een eigen Hotel hadden in Drenthe. Na het in 1996 behalen van zijn diploma Middelbare Hotelschool (MHS) in Groningen, belandde hij in hofstad Den Haag, waar hij ging werken bij het prestigieuze Kurhaus Hotel. Vervolgens deed hij ervaring op bij het Sofitel in Den Haag en restaurant–hotel Savelberg in Voorburg. Bij Savelberg begon zijn passie voor wijn te groeien, niet zo verwonderlijk met een wijnkaart met ruim 750 wijnen!

 

jeroen

In 1999 verhuisde Jeroen naar Twente om als sommelier te gaan werken bij Hotel de Wiemsel in Ootmarsum. In 2000 rondde hij in één keer zijn studie af voor Vinoloog van de Wijnacademie. Jeroen heeft verder nog als sommelier gewerkt bij Landgoed de Holtweijde in Lattrop, Hampshire Hotel Ahaus (Duitsland) en Landgoedhotel de Wilmersberg in de Lutte. Sinds 2007 doceert Jeroen aan de Hogeschool Tio het vak vinologie.

 

In 2012 heeft Jeroen het bedrijf Ariva Wijnbeleving opgericht en geeft hij proeverijen en wijntrainingen. Daarnaast is hij voorzitter van het Alliantie van Twents Gastheerschap, een club die het Twents gastheerschap promoot en workshops organiseert om de vakkennis van de leden op peil te houden.
Zijn motto: “Water drink je voor de dorst, wijn om van te genieten”.