Genieten doen we samen

Door Bram van Glabbeek

 

column_whiskyfles1Whisky is een prachtig product. Vaak wordt me gevraagd wat whisky nu zo aantrekkelijk maakt. Soms vertel ik dat een goede whisky wel 80 verschillende geuren in zich heeft en daarmee complexer is dan een goede wijn met zo’n 20 geuren. Dat komt omdat het productieproces op talloze momenten beïnvloed kan worden. Om te beginnen kan gevarieerd worden in de drie basisingrediënten; water, gerst en gist.

Elke variatie heeft invloed op de uiteindelijke smaak. Tijdens de productie hebben de wijze van gerst drogen, lengte van de fermentatie, vorm van de ketels, tempo van distilleren, bepalen van de “middlecut”, het aantal keer distilleren en nog veel meer andere technische zaken invloed op het eindproduct.

 

Uiteindelijk krijgt het distillaat de meeste verandering als het rustig ligt te rijpen op eikenhouten vaten. De lengte van de rijping, de grootte van het vat en welke drank eerder verbleef in het vat zijn allemaal van belang voor de definitieve smaak en geur.
Maar goed, dat is het technische verhaal over whisky en af en toe draaf ik daar wat over door en merk dat niet iedereen die technische kant even interessant vindt, het gaat er ten slotte om of het lekker is, of niet?

 

Soms vertel ik dat er 500 verschillende distilleerderijen zijn in meer dan 30 landen, die in de afgelopen decennia zo’n 50.000 verschillende whisky’s hebben uitgebracht. En dan heb ik het alleen nog maar over single malt whisky. Dit geeft liefhebbers een enorme keuze en zal het nooit lukken alles geproefd te hebben.
Er komen immers elke dag weer nieuwe expressies bij.

 

Soms vertel ik dat het een continue ontdekkingstocht is waarin smaak verandert. Zelf dronk ik 25 jaar geleden mijn eerste single malt en in die jaren weet ik zeker dat ik whisky’s heel lekker vond die ik nu niet meer aanraak. En andersom, ik heb andere whisky’s leren waarderen die ik vroeger echt niet kon binnenhouden.

Daarmee blijft het geweldig interessant om steeds weer nieuwe diamantjes te ontdekken in de wijde whisky wereld.

 

Soms vertel ik over investeren in whisky. En natuurlijk alleen de succesverhalen.
Van die keer dat ik 6 gratis verkregen miniatuurtjes verkocht op een veiling voor € 600. Of die fles ik binnen een paar maanden verkocht voor het vijfvoudige van het aankoopbedrag. Natuurlijk zeg ik dan niet dat een heleboel flessen nauwelijks van waarde veranderen of zelfs in waarde verminderen.
Feit is wel dat de prijzen van whisky’s in de winkel gestaag aan het stijgen zijn en dat sommige fabrikanten hun vloeibaar goud het liefst tegen verzamelprijzen op de markt zetten.

 

Een mooie verpakking van prachtig hout, een prachtige karaf of een bijzonder marketing verhaal doen de prijs ook al stijgen.

 

Uiteindelijk geloof ik wel dat echt goede producten hun waarde behouden, kwaliteit overwint altijd! En niet soms, maar altijd vertel ik over hoe je whisky moet drinken; in goed gezelschap! Een goede drank smaakt zoveel beter met vrienden om je heen, met mensen die dezelfde passie hebben en oneindig kunnen praten waarom dat ene glas wel en dat andere je juist niet kan bekoren.

 

Er zijn talloze gelegenheden waar je liefhebbers met onze passie kan ontmoeten. Nederland kent vele whiskyfestivals, proeverijen georganiseerd door slijters en whiskyclubs. Stuk voor stuk prima mogelijkheden om een klein deel van die 50.000 varianten te ontdekken. Door dat goed gezelschap smaakt mij de whisky in elk geval vele malen beter.

Want, genieten doen we samen!

 

 

Over de columist

 

 

 

Bram van Glabbeek is naast zijn gewone full time baan voorzitter van de Usquebaugh Society. De Usquebaugh Society is een non-commerciële whiskyvereniging die liefhebbers van het vloeibare goud bijeen brengt. De vereniging draait volledig op enthousiaste vrijwilligers. Op de Usquebaugh website vindt u meer informatie.


Reacties


Er zijn momenteel geen reacties gegeven op dit bericht.