Genieten van een wijnklas

Naamloos-3

Door Michel van Tuil

 

Half januari in Den Bosch begonnen met een nieuwe cursus voor het wijnbrevet. Tussen half acht en acht uur vulde de lesruimte zich met een gemêleerd gezelschap in de leeftijdsklassen van rond de twintig tot eind vijftig.

 

Iets na achten zat iedereen in een grote U en zijn we na een uitleg van mijn kant over de komende twaalf avonden begonnen met een voorstelronde. Een aantal mensen kende ik al van basiscursus, maar het overgrote deel was vreemd voor mij. Het bleek een mengeling van hobbyisten, mensen uit de slijters/wijnwereld en horeca te zijn.

Op een of andere manier klikte het onderling al op deze eerste avond. Daarnaast viel de honger naar wijnkennis en het leren wijnproeven op.

 

Wat een enorm gemotiveerd stel dacht ik tegen middernacht, toen ik thuis onder het genot van een glas wijn de avond overdacht. De weken daarna werd de onderlinge band van de aankomende” wijnbrevetters” sterker en sterker. Ruim een kwartier voor aanvang was de helft al aanwezig en kletsten geanimeerd over de dagelijkse beslommeringen en welke wijnen in het weekend de glazen hadden gevuld en waarmee eventueel gecombineerd.

 

Tijdens de lesavonden liet ik tien wijnen proeven die betrekking hadden op de lesstof en karakteristiek zijn voor streek of land. Daarnaast elke avond de zogeheten “mystery wine”. Eén van de wijnen van de week ervoor werd blind geproefd met een keuze uit drie wijnbeschrij- vingen. Belangrijk om theorie te leren combineren met het proeven en door middel van afstrepen bij het juiste antwoord uit te komen.

 

Op het eind van de avond naast stokbrood een paar lekkere hapjes door mijn vrouw bereid om te combineren met de nog te schenken wijnen. Gedurende de loop van de cursus werd er beter en beter geproefd, gezien de goede omschrijvingen van de diverse wijnen. De theorie via powerpoint presentaties gebracht, kreeg men op het eind van de avond geprint mee naar huis en werd gebruikt als leidraad bij de stof uit het boek.

 

Als voorbereiding op het examen hebben de cursisten de laatste avond twee tentamens gemaakt op SWEN II niveau (wijnbrevet). Dit bestond uit het proeven van zes wijnen en het maken van meerkeuzevragen. De boel samen nagekeken en het overgrote deel van de wijnbrevetters had het goed gemaakt, de anderen wisten dat de theorie nog niet voldoen bestudeerd was. Op het eind van de laatste avond met zijn allen afgesproken dat we eind mei weer samenkomen. Dan gaan we wijn en spijs combineren. Ik verzorg de theorie en de rest van de wijnklas spreken onderling af welke wijnen en begeleidende hapjes er op tafel komen.

 

Wat een mooi vak heb ik toch, elke keer weer genieten van leuke mensen, het overbrengen van lesstof en het proeven van wijn.

 

 

Michel van Tuil

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met vriendelijke wijngroet Michel van Tuil