Druif centraal.. Grenache

untitled

De rubriek “De druif centraal…”vertelt de geschiedenis, herkomst en bijzonderheden van een specifiek druivenras. Deze keer de Grenache.

 
En dan met name de Grenache Noir, want er is ook een Grenache Blanc en een Grenache Gris, is een sterke druivensoort voor rode wijn, die goed tegen extreme hitte kan. Het zal niemand verbazen dat de druif oorspronkelijk uit Spanje komt en dan specifiek uit de streek Aragon. Overigens luistert de druif in Spanje naar de naam Garnacha. Grenache groeit goed in warme en droge gebieden. Daarom vindt men ze in Zuid-Frankrijk, Spanje, Australië, Zuid-Amerika en Californië. Het is ook nog eens wereldwijd de meest gecultiveerde soort voor de productie van rode wijn.

 

Grenache heeft een dunne schil met weinig pigment en is daarom zeer geschikt om rosé te produceren. Bovendien kan ze lang rijpen waardoor vaak een hoog suikergehalte gehaald wordt. Het resultaat is vaak een sterke, fruitige, bijna zoete, op port gelijkende wijn. De rode wijnen van Grenache kunnen wat weinig kleur hebben. De wijnen van de Grenache kenmerken zich door een zeer fruitige, bijna zoete smaak waarin bramen en wat peper zijn te ontdekken. Ook aroma’s van rode vruchten, pruimen en kruiden zijn kenmerkend bij Grenache en wanneer de wijn wat ouder is, komen er ook aroma’s van mokka, chocolade en tabak naar boven. Vanwege zijn hogere suikergehalte wordt Grenache ook dankbaar gebruikt bij de vervaardiging van diverse Vin Doux Naturels.

 

De Grenache wordt ook gemengd met andere druivensoorten. In Frankrijk vindt men ze in de Rhône wijnen, onder andere in Châteauneuf-du-Pape. in de melange met andere rassen zoals Syrah, Mourvedre, Cinsault en Carignan. In het Spaanse gebied Rioja wordt ze vooral gemengd met de Tempranillo druif. Grenache heeft ook zijn weg gevonden naar Californië en Australië, waar hij in de regel deel uitmaakt van zogeheten Rhône-blends.

 

Met een oppervlak van ongeveer 100.000 hectare is de Grenache te vinden in alle appellations van de Middellandse Zeekust. Met name het het winderige klimaat van de Languedoc en het Rhônedal is zeer gunstig voor dit ras dat gevoelig is voor ziekten.

 

Grenache Blanc

Dit is de witte variant van de Grenache die heel populair is in het zuiden van Frankrijk en in Spanje. De Grenache Blanc wordt vaak gebruikt als assemblagedruif en produceert wijnen met honing- en amandelaroma’s. Deze wijnen lenen zich ook goed tot het lageren op hout.

 

De Garnacha Blanca is een vrij gemakkelijke druivensoort voor witte wijn en heeft veel extract. Van nature beschikt deze druif over een hoog alcoholgehalte en weinig zuren. Deze soort heeft enigszins iets weg van de witte Marsanne druif en is veel aangeplant op het Spaanse schiereiland. De wijnen van deze druif zijn krachtig en alcoholrijk. Een arme, droge bodem en een warm klimaat zijn ideaal voor deze soort. De wijnen hebben een bleekgroen-gele kleur, zijn droog, zacht en fruitig met aroma’s van anijs, dille, venkel en bloemen.

 

Grenache Gris

Wordt vaak samen met Grenache Noir, Maccabéo, Tourbat, Muscat Blanc à petits grains gebruikt voor bijvoorbeeld de Banyuls en Rivesaltes. Eventueel aangevuld met Carignan Noir, Cinsaut en Syrah. Wijnen verkregen uit uitsluitend Grenache Gris kenmerken zich door complexe aroma’s van abrikoos, perzik en tropische vruchten. Minerale tonen, venkel en tonen van grapefruit. De wijnen hebben een lange frisse afdronk en zijn goed te combineren met diverse visgerechten.