Henri Goossen: Dreaming over drams in december …….

Henri Goossen whisky kenner

Column Henri Goossen: Dreaming over drams in december… 

 

Dat is toch een meer dan veelbelovende titel in deze laatste dagen van het jaar des heren 2014.

 

Nadat we twee kerstdagen achter de rug hebben en het nu alweer zondag is, heb je toch even tijd over om te dromen. We zitten thuis te discussiëren over wat we gaan doen en wat we van plan zijn te eten. Met andere woorden rustig en relaxt, maar schijn bedriegt, mijn vrouw en ik krijgen onze kinderen niet zover dat ze meegaan om te wandelen. Het prachtigste heldere vorstweer lacht ons toe maar de pubers zeggen nee, met als gevolg dat de stemming daalt en de kinderen maar aan de studie zijn geslagen, wat dan weer een geluk bij een ongeluk is.

 

Ik heb dan weer tijd om deze column te schrijven, mijmerend over wat te drinken. De laatste tijd ben ik de zogenaamde woodfinishes weer extra gaan waarderen. In mijn proeverijen zitten er altijd één of twee tussen. Tijdens mijn whiskydinners in the Old Coopers Hall in Zenderen, waarbij wij 9 gangen eten en daarbij 9 whisky’s nuttigen………. zat de laatste keer bij het kaasplateau the Glenmorangie Quinta Rubin, topwhisky. Bij mijn laatste proeverij van het jaar in Zutphen zat een 18 jarige Allerdyce van Glen Dronach, een op en top sherrywhisky. Ook deze werd door de gasten erg gewaardeerd.

 

Ik geloof heilig in de kracht van het hout tijdens de maturation. Ik ben er achter gekomen dat er bij elke gelegenheid wel een woodfinish past. En het hout zorgt in mijn optiek voor approximately 70% van de kleur, geur en afdronk. Wees dus bewust van the Cask waarin de single malt al die jaren gerijpt heeft. Dat is meer dan een juiste indicatie van de smaak van het product, vooral als het al op een respectabele leeftijd is en het juiste alcoholvolume heeft, in mijn optiek 46%. Als je dus 50 euro of meer wilt uitgeven voor een serieuze Single Malt, wees dus voorbereid.

 

Hout is een hele belangrijke smaakindicator. Samen met de omgeving, want de directe omgeving van de distillery heeft wel degelijk invloed op de smaak van de whisky. Fransen noemen dit terroir, waarbij het microklimaat invloed uitoefent op het eindproduct. Een voorbeeld bij de whisky is hierbij de Speyside en de Western Isles zoals Islay and the Isle of Skye. Hier zorgt de directe omgeving ervoor dat er grote onderscheid is tussen de producten, met name de westen winden van de Atlantische oceaan zijn hieraan debet. Natuurlijk is de hoeveelheid turf die gebruikt wordt om de gerst te eesten/drogen, ook een heel bepalende factor in de geur- en smaakbeleving. Net als het bronwater.

 

Henri Goossen whisky kennerJe moet dus nooit blind een dure fles aanschaffen, figureer eens uit wat je voorkeuren zijn. Aan de hand van die voorkeuren beslis je over een merk, leeftijd en/of een woodfinish.Dan is je keuze altijd juist, en je zuurverdiende euro’s zijn dan altijd goed besteed.Hierover mijmerend zie ik ook menige dram voor mijn geestesoog verschijnen, welke ik nog ga drinken voor het jaar echt voorbij is.

Persoonlijk heb ik een kast vol whisky’s, die allen te drinken zijn. Maar mijn gevoel neemt mij mee naar de schoorsteenmantel alwaar een cadeautje staat van mijn whiskyclub the Full Treatment, ik heb een reis naar Schotland georganiseerd en als dank van mijn medeclubleden kreeg ik hiervoor een dertig jaar oude GlenGlassaugh. En ik kan u verzekeren hij kijkt mij al veelbelovend aan, en in de goede traditie van dreaming over drams in december gaat deze grootheid mij deze zondag extra verwennen.

 

Misschien ga ik zelfs nog wel even Darts kijken, de Nederlanders doen het goed. Ondanks dat ik gisteren Jelle Klaasen zag verliezen, maar dan wel van Gary Anderson u raad het al uit Schotland. Hoe dan ook de Allerbeste wensen voor een ieder van u voor het komende jaar 2015,

 

May the Malt be with you……..

 

Hartelijke whiskygroeten van Henri Goossen