Blood tub of Gorda: Het vat maakt de whisky!

Whiskyvaten-maken-de-whisky-Dranken-nl

Whiskyvaten

Het vat maakt de whisky, of beter gezegd: Het hout maakt de whisky. Op het etiket van een fles whisky staat vaak vermeld in welk type vat de whisky is gerijpt. Het type vat zegt iets over de smaak die de whisky zal hebben.

 

Hout zit vol natuurlijke oliën met vanilline, een stof met een naar vanille ruikende geur. De drank neemt deze oliën tijdens het rijpingsproces op en onder andere hierdoor ontstaat de complexe smaak van whisky. Kleinere vaten hebben dan ook een grotere invloed op de whisky dan de grote vaten.

 

Hieronder een overzicht van de verschillende whiskyvaten en welke invloed zij hebben op de whisky.

 

Gorda – 700 liter

De inhoud van dit vat is enorm en vindt zijn oorsprong in de Amerikaanse whisky industrie. Het vat wordt voornamelijk gebruikt voor het samenvoegen (marrying) van verschillende whisky’s waardoor blended whisky ontstaat.

 

Madeira Drum – 650 liter

Een kort en rond vat met een wijde diameter, gemaakt van Frans eiken. Dit vat wordt voornamelijk gebruikt in de Madeira wijnindustrie en geeft bij het narijpen een Madeira wijn cask finish aan de whisky. De Madeira Drum wordt overigens nauwelijks gebruikt om Single Malt whisky in te laten rijpen. De vaten worden soms gebruikt om een extra finish aan de whisky te geven.

 

Port Pipe – 550 liter

Een hoog smal vat, gemaakt van Europees eiken. De Port Pipe vaten zijn gebruikt voor het rijpen van port en geven bij het narijpen een Port Wood Cask Finish aan de whisky.

 

Butt – 500 liter

Net als de Port Pipe gemaakt van Europees of Amerikaans eiken. De Butt vaten worden voornamelijk gebruikt in Jerez de la Frontera, de sherry regio van Spanje. Het zijn de meest voorkomende sherry-vaten die voor het rijpen van whisky worden gebruikt. Sherry vaten zorgen voor een zoetige volle smaak en geven een mooie gouden kleur aan de whisky.

 

Puncheon – 500 liter

Deze vaten worden van Spaans of Amerikaans eikenhout gemaakt en gebruikt in de rum- en sherry industrie. Net als bij de Butt (dit vat is hoger en smaller) wordt de Puncheon gebruikt om de whisky een sherry finish mee te geven.

 

Cognac Cask – 350 liter

Cognac vaten hebben een inhoud van 350 liter en zijn gemaakt van Limousin of Amerikaans eiken. Limousin is overigens een regio in het midden van Frankrijk en het hout uit deze streek wordt al eeuwenlang gebruikt voor de productie van cognacvaten. Een finish in cognac vaten wordt overigens niet als zodanig op het label gemeld, vanwege de beschermde naam van Cognac. Hiervoor in de plaats wordt ‘French Oak’ gebruikt.

 

Hogshead – 250 liter

Dit is naar aller waarschijnlijkheid het meest gebruikte whiskyvat en wordt dan ook gezien als ideale vat om whisky te laten rijpen. De Hogshead vaten worden vervaardigd van uit Amerika geïmporteerde vaten.

 

Barrique – 225 tot 300 liter

Deze vaten worden gebruikt voor het rijpen van wijn en geven bij het narijpen een wine cask finish aan de whisky. Het grote verschil met andere vaten is dat er geen metalen ringen worden gebruikt, maar stroken van hout.

 

Barrel – 200 liter

Een American Standard Barrel is afgeleid van de Hogshead en wordt gemaakt van de Amerikaanse witte eik en gebruikt in de bourbon industrie. Het vat wordt in een later stadium vaak gebruikt voor het rijpen van Schotse whisky en Ierse whiskey.

 

Quarter Cask – 125 liter

Een klein vat whisky, ter grootte van een kwart barrel (ASB). Gebruikt vanwege het grote contact tussen de whisky en het hout, waardoor de whisky snel zijn smaak krijgt.

 

Blood tub – 40 liter

Het kleinste vat onder de whiskyvaten. Wordt voornamelijk gebruikt voor het brouwen van bier, maar soms ook voor het rijpen van whisky, bijvoorbeeld bij speciale edities. Net als bij de Quarter Cask geld; hoe kleiner het vat, des te meer contact er is met het hout.

 

De maten van de vaten zijn bij benadering, aangezien de vaten met de hand worden vervaardigd en van kuiperij tot kuiperij kunnen verschillen. Dit is ook de reden waarom sommige vaten voor en na het afvullen worden gewogen. Op deze manier kan de exacte inhoud van het vat worden achterhaald.