Italië, wat een wijnland!

kurkentrekker

Door Michel van Tuil

 

De afgelopen weken met een leuke groep wijnliefhebbers vier maandagavonden lang een wijnreis door Italië gemaakt.

 

Voor iedereen een uitgebreide documentatie met omschrijvingen van de wijngewesten, de druivenrassen en de belang- rijkste wijnen. Daarnaast powerpoint presentaties om het geheel extra te ondersteunen.

 

Elke avond minstens twaalf wijnen geproefd uit de behandelde gebieden. Om alle schijn van vooroordelen te vermijden
werden de wijnen blind geproefd. Na het beoordelen bespraken we de beschrijvingen van een bepaalde wijn en onthulde
ik de identiteit.

Italie wijn_bewerkt-3

 

Het was opvallend hoe geconcentreerd er geproefd werd, dat is mooi om te zien. De eerste avond waren een aantal noordelijke wijnstreken van het schiereiland aan de beurt en werden de proefglazen gevuld met witte druivenvariëteiten zoals: friulano, ribolla, cortese, arneis, pinot bianco, pinot grigio en chardonnay. De witte wijn die bijna iedereen mooi gemaakt en in balans vond, was de Roero Arneis uit Piemonte. Bij de laatste witte, een houtvergiste en gelagerde Chardonnay uit Langhe, had mijn vrouw een Italiaanse zalmmousse gemaakt. Een heerlijke combinatie.

 

De smaakpapillen daarna geprikkeld met rode wijnen uit Trentino-Alto Adige, Friuli-Venezia-Giulia en Piemonte. Indrukwekkend waren de Piemontese wijnen Ghemme, Barbaresco en Barolo. Wat een potentie!

 

De twee avonden daarna een enorme variatie aan wijnen geproefd, zoals aangename wijnen uit Lazio, Rosso Piceno uit Marche, Valpolicella Ripasso en Amarone uit Veneto. Daarnaast verraste Umbrië iedereen met de geweldige rode wijnen Rubesco Riserva uit het jaar 2000 en Sagrantino di Montefalco uit 2004 en wat te denken van de Brunello di Montalcino uit Toscane. Hierbij wat heerlijke kazen en lekkere worstsoorten, dan is het op en top genieten.

 

De laatste avond de wijnen uit het warme zuiden van Italië de revue laten passeren. Verrassend waren Biferno Bianco en Biferno Rosso uit Molise en de zondoor- stoofde rode wijnen uit Apulië, zoals de Negroamaro del Salento en de Malvasia Nera. Uit Campania de uit- gesproken en aparte witte wijn Greco di Tufo. Van het eiland Sicilië worden de wijnen steeds interessanter, zoals een heerlijke witte Bianco di Alcamo van het inheemse druivenras cataratto en een kruidige volle rode wijn van syrahdruiven. De topper van de afsluitende avond was Aglianico del Vulture uit Basilicata. Een kruidige warm- bloedige rode wijn met enorme lengte.

 

De eenenvijftigste en laatste wijn was een Pantelleria Passito Liquoroso van muskaatdruiven. Het zoete van de wijn was perfect in balans met fraaie fruitzuren.

 

Bij het nakletsen en leegmaken van de glazen was iedereen het erover eens dat we maar een tipje van de Italiaanse wijnsluier hebben opgelicht. Afgesproken dat we volgend jaar dit overdoen met nieuwe wijnontdekkingen uit dit immense wijnland.

 

 

Michel van Tuil

 

 

 

 

 

 

 

 

Met vriendelijke wijngroet,

Michel van Tuil