Onbekende druif 8: Jacquère

GOED!!!

Onbekend maar niet onbemind…

 

Voor een onbekend druivenras reizen we dit keer af naar de Savoie. Gelegen op de grens met Zwitserland is dit gebied tamelijk groot en relatief onbekend. De streek beslaat dezelfde grootte als die van de bordeauxstreek maar er wordt maar een vijfde zoveel geproduceerd. Dit heeft alles te maken met de grote verspreiding van de wijngaarden.

 

Vanwege het zeer bergachtige karakter is bewerking van de wijngaarden zeer arbeidsintensief en daardoor ook tamelijk duur. Wijnen uit de Savoie-streek zijn ook in Nederland wat moeilijker te verkrijgen en zijn redelijk hoog geprijsd. Het zijn wel zeer mooie wijnen en ze passen perfect bij kaasfondue en Raclette.

 

Zoals vermeld is de Savoie-streek gelegen aan de grens met Zwitserland. De wijngaarden liggen op de flanken van de Alpen en langs de oevers van de Rhône-rivier. Naar verluidt waren het de Kelten die hier begonnen met wijnbouw. De Romeinen namen de wijnbouwactiviteiten over en het waren de monniken die in de Middeleeuwen de wijnbouw in de Savoie verder perfectioneerden. Overigens was Savoie lange tijd zelfstandig en pas in 1792 werd de streek als 84e departement aan Frankrijk toegevoegd.

 

De streek kent een paar zeer bijzondere druivensoorten die buiten Savoie niet of nauwelijks voorkomen; Altesse, Gringet, Molette en Jacquère.

 

Jacquère is in de Savoie-streek het meest gebruikte druivenras als het gaat om witte wijn. Jacquère geeft frisse en zeer aromatische wijnen. Afhankelijk van het terroir, daar waar de druif is aangeplant, zal de kleur variëren van bleekgeel naar lichtgeel tot meer donkergeel. De wijnen zijn vrij licht en neutraal en hebben een droge smaak met hoge zuren en aroma`s van gras en citrusvruchten. Ondanks het koude klimaat dat er heerst in de Savoie is het wel een productieve druivensoort. Jacquère loopt vrij laat uit en prefereert kiezel- of kalkbodems. Jacquère is vrij gevoelig voor rot en dat probleem speelt nogal wanneer het tijdens de oogsttijd, meestal in de tweede helft van oktober, veelvuldig regent. De wijnen moeten goed koel en jong gedronken worden. Jacquère komt men ook wel tegen onder de benaming Cugnette, Plant des Abymes de Myans en Buisserate.