Kaas en Wijn

Welke wijn smaakt nou het best bij deze kaas?

 

In de jaren ’70 waren kaasplankjes enorm populair. Lekker borrelen in de zitkuil!
De kaasplateaus werden gevuld met vijf á acht soorten, meestal Franse, kaas. In smaak varieerden ze van neutraal en zacht tot een stevige kaas met een uitgesproken pikante smaak.

 

Tegenwoordig wordt er één kaas geserveerd of een plateau met kazen in dezelfde stijl. En dat maakt de keus voor een passende wijn een stuk makkelijker.

 

Alles kan maar opvallend is dat wit het vaak van rood wint. Toch denkt men automatisch aan rode wijn als het gaat om combineren van kaas. Dit heeft alles te maken met de Franse gewoonte om kaas na het hoofdgerecht te eten. De wijn die op tafel staat, wordt doorgedronken. Onnodig te melden dat dit vrijwel altijd een rode wijn is, vandaar. Welke wijn smaakt nou het best bij deze kaas?

 

Er zijn natuurlijk teveel kazen en teveel wijnen om hier een eenvoudig antwoord op te geven maar met onderstaand overzicht kunt u wel een passende keuze maken:

Wijn en Kaas2

Bourgogne, Pinot Gris uit Italië, Elzas of Riesling
Edam, Gouda, Gruyère, Emmentaler.

Bourgogne, Chardonnay uit Chili of Argentinië, Champagne (sec en demi-sec)
Romige kazen met neutrale smaak zoals Brie, Camembert

Wijnen uit de Elzas
Epoisses, Munster, Reblochon
Bourgogne, Sauvignon de Touraine, Loire, ChampagneBoerenbrie of oudere Camembert, Leidse, Friese Nagelkaas, Fenegriek

 

Beaujolais, Chenin Blanc uit Zuid Afrika, Oostenrijkse Riesling
Chavroux, Mozzarella, Mascarpone, Pecorino

 

Muscadet de Sèvre et Maine, Bardolino, Cotes du Roussillon
Jonge Hollandse boerenkaas, Cheddar, Gloucester
Tawny Port, Zinfandel, Tokaji Aszú, Amontillado
Tomme de savoie, Passendale, Reypenaar, Beaufort
Rioja Reserva, Tempranillo Sierre de Codes, Syrah uit de Rhône
Manchego, Grana Padano, Parmezaanse kaas
Chardonnay zónder hout, lichte Pinot Noir, soepele Merlot
Bressot, Chaource, geitencamembert, Tomme de Savoie

 

Chardonnay uit Nieuw-Zeeland, Duitse Riesling
Boursault, rijpe Brie de Meaux, rijpe Camembert

 

Muscat, Viognier, soepele Blaufränkisch
Kernhem, Saint Albray, Taleggio, Port Salut,
trappistenkaas

 

Riesling Vendanges Tardives, Vouvray moelleux, Bergerac
moelleux, Zinfandel, Salice Salentino

Castello Blue, Magor, Bluefort

 

Sauternes, Muscat de Beaume de Venise, Vintage Port,
Sparkling Shiraz !
Bleu d’Auvergne, Cabrales, Stilton, Gorgonzola

 

Lekker bubbelen met ’n blokje erbij

Voor velen een niet voor de hand liggende combinatie maar bij veel kazen past een mousserende wijn! Zo zijn licht droge bubbels met fruit perfect te combineren met licht belegen en romige kaassoorten zoals Chaource. Is de mousserende wijn wat rijker zoals Champagne of Cava dan is de combinatie met Goudse kaas, Gruyere of Comté niet te versmaden. Zoete bubbels zoals Moscato d’Asti en Clairette de Die gaat goed met jonge Edammer, jonge Pecorino en Hollandse geitenkaas.