Limoux, een interessant wijngebied

Pittoresk LimouxNiet zo gek ver van de Pyreneeën vandaan en dichtbij de stad Carcassonne bevindt zich een klein maar zeer interessant wijngebied; de Limoux.

 

Met als epicentrum het gelijknamige middeleeuwse stadje Limoux, ter plaatse ook wel aangeduid als Limós.

 

CarcassonneRond de stad liggen 41 gemeenten waar wijnen van vier verschillende appellations kunnen worden geproduceerd; AC Blanquette de Limoux, AC Crémant de Limoux, AC Blanquette Méthode Ancestral, AC Limoux Blanc, AC Limoux rouge.

 

Het totale wijngaardareaal dat hier wordt geëxploiteerd, beslaat 1800 hectaren. De zuidelijke hellingen, die voorbehouden zijn aan de AOC,  bestaan uit een combinatie van kalkhoudende leemgrond en een kiezellaag.

 

De bodem en het relatief koele klimaat zijn uitermate geschikt voor de productie van witte, al dan niet mousserende wijnen. Opvallend is hun zuiverheid, frisheid en elegantie, wat in hoge mate te verklaren is door een gunstig klimaat voor de wijnbouw. De invloeden van zowel de Atlantische Oceaan als de Middellandse Zee zijn redelijk geneutraliseerd door de hoge heuvelruggen aan weerszijden. Aan de westzijde is dit het plateau van de Chalabrais, aan de oostzijde het plateau van Lacamp.

 

mousserende wijnen online kopenHet gebied staat sinds de oudheid bekend om haar mousserende wijnen en het verhaal gaat dat men hier het procédé van mousserende wijnen heeft uitgevonden nog voordat men dit in de Champagne-streek deed. Hoe het ook zij, er zijn niet minder dan drie AOC’s als het gaat om de mousserende wijnen. Zo onderscheiden wij AC Blanquette de Limoux waarbij druivenrassen als Mauzac en Chardonnay moeten worden gebruikt. De tweede gisting geschiedt volgens de klassieke methode en moet minstens negen maanden duren. AC Blanquette Méthode Ancestral moet worden gemaakt volgens een methode uit 1531. Hiervoor mag enkel het ras Mauzac (ter plaatse Blanquette genoemd) worden gebruikt.

 

Er vindt bij deze methode een eerste gisting ‘en cuve’ plaats, die wordt gestopt door een koudebehandeling en filtratie op een moment dat er een restsuikergehalte van 70 gram per liter is bereikt. Daarna vindt een gisting plaats op de fles. Tenslotte AC Crémant de Limoux welke moet bestaan uit eveneens Mauzac maar ook Chardonnay én Chenin Blanc. Mauzac overigens voor maximaal 70% en de andere twee druivenrassen mogen samen voor maximaal 20% bijdragen. Sinds 2003 mag men ook Pinot Noir gebruiken maar maximaal 10%. De tweede gisting moet twaalf maanden duren waarna wordt herkurkt.

 

De mousserende wijnen hebben fijne en elegante belletjes. De Blanquette de Limoux geurt naar meidoorn, acaciabloemen en groen appels. Het zuidelijke boeket van de Blanquette méthode ancestrale vertoont toetsen van abrikoos, acacia, meidoorn en bloemen van perzik of appel. De Crémant de Limoux geurt naar perzik en abrikoos.

 

Naast de mousserende Limoux is er ook een witte Limoux die wordt verhandeld onder de naam AC Limoux. De witte Limoux heeft een frisse structuur met een licht aroma van vanille. Dit is een droge, stille wijn waarbij alle toegestane druivenrassen, Mauzac (minstens 20%), Chardonnay en Chenin mogen gebruikt worden. Direct na de oogst worden de druiven geperst en daarna vergist op eiken vaten (sur lie). De wijn moet minimaal tot mei na de oogst opgelegd worden.

 

De rode Limoux kreeg in 2003 de AC Limoux rouge toegekend. De oogst dient manueel te gebeuren en de opbrengst mag maximaal 48 hectoliter per hectare bedragen. Rode Limoux zal voor minstens 50% moeten bestaan uit Merlot. Cot, Syrah en Grenache en moeten samen minimaal 30% van de assemblage uitmaken. Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon zijn toegestaan maar niet verplicht. Ze mogen tot maximaal 20% deel uitmaken van de assemblage.

 

Om recht te hebben op de appellation moet de wijn zijn samengesteld uit minstens drie van de ingeschreven druivenrassen met inachtneming van de geldende minima. Het alcoholpercentage moet minstens 11% bedragen voor de stille wijnen en 10% voor de mousserende wijnen. De opbrengst mag maximaal 50 hectoliter per hectare opleveren.

 

Zowel witte- als rode Limoux komt men buiten de regio slechts sporadisch tegen maar er is een groeiende belangstelling.