Nederland bruist niet genoeg!

Door Jeroen ter Wal

 

Oké ik geef het toe, ook ik drink te weinig bubbels.

 

bubbels2Voor de feestdagen ging ik de kelder in om te kijken wat ik nog had liggen: Champagne, Prosecco, Cava er lag zelfs een Twentse Sprankel. Mijn voorraad was groter dan verwacht. Ik voelde mij meteen schuldig naar de wijnproducenten, zij maken zulke mooie producten maar wij drinken het veel te weinig.

In Nederland drinken wij alleen met oud en nieuw een glaasje bubbels, maar er zijn veel meer redenen te bedenken om een heerlijk glas mousserende wijn te drinken. Komt het door het dure imago? Is het omdat een fles mousserende wijn moeilijker open te maken is? Of vinden we het niet lekker?

 

Veel mensen weten niet wat ze met een fles Champagne moeten. Er wordt dan ook vaak gedacht dat Champagne beter wordt als hij in de kelder ligt. Dus wat gebeurt er: “laat nog maar even liggen voor een speciale gelegenheid, het is vast een dure fles.”

En als je dan een keer zo’n fles Champagne openmaakt smaakt die nergens naar, er zit bijna geen bubbel meer in, de Champagne heeft de kleur van appelsap en hij smaakt nergens naar. De Champagne is te oud.

 

bubbelsDe meeste mousserende wijnen worden niet gemaakt om te bewaren. Op de meeste mousserende wijnen staat geen jaartal.

Neem als vuistregel aan dat alle mousserende wijnen klaar zijn om te drinken en dat ze niet beter worden in de kelder. Mousserende wijnen met een jaartal kunnen een aantal jaren rijpen.

 

In de zomermaanden drinken we graag Prosecco maar verder laten wij in Nederland bijna alle mousserende wijnen liggen tot kerst of oud en nieuw. Eigenlijk moet je gewoon een excuus zoeken om ze te drinken: “het is weer weekend”, “we hebben vakantie”, “een lekker aperitief voor het eten”  mogelijkheden genoeg.

 

Als iedereen in Nederland één keer per week een fles mousserende wijn zou drinken zou ons land een stuk bruisender worden.

 

 

 

Over de columist

 

 

jeroen

Jeroen ter Wal kreeg van jongs af aan al te maken met de Horeca doordat zijn ouders een eigen Hotel hadden in Drenthe. Na het in 1996 behalen van zijn diploma Middelbare Hotelschool (MHS) in Groningen, belandde hij in hofstad Den Haag, waar hij ging werken bij het prestigieuze Kurhaus Hotel. Vervolgens deed hij ervaring op bij het Sofitel in Den Haag en restaurant–hotel Savelberg in Voorburg.Bij Savelberg begon zijn passie voor wijn te groeien, niet zo verwonderlijk met een wijnkaart met ruim 750 wijnen!

 

In 1999 verhuisde Jeroen naar Twente om als sommelier te gaan werken bij Hotel de Wiemsel in Ootmarsum. In 2000 rondde hij in één keer zijn studie af voor Vinoloog van de Wijnacademie. Jeroen heeft verder nog als sommelier gewerkt bij Landgoed de Holtweijde in Lattrop, Hampshire Hotel Ahaus (Duitsland) en Landgoedhotel de Wilmersberg in de Lutte. Sinds 2007 doceert Jeroen aan de Hogeschool Tio het vak vinologie.

 

In 2012 heeft Jeroen het bedrijf Ariva Wijnbeleving opgericht en geeft hij proeverijen en wijntrainingen. Daarnaast is hij voorzitter van het Alliantie van Twents Gastheerschap, een club die het Twents gastheerschap promoot en workshops organiseert om de vakkennis van de leden op peil te houden.   Zijn motto: “Water drink je voor de dorst, wijn om van te genieten

 


Reacties


Er zijn momenteel geen reacties gegeven op dit bericht.